Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Föräldraledigheten är inte helig – korta den

Detta är Sveriges värsta kvinnofälla. Den långa föräldraledigheten cementerar ojämställdheten, skriver Joar Forssell från Luf.
Foto: SHUTTERSTOCK
Joar Forssell är förbundsordförande för Liberala ungdomsförbundet.
Foto: LUF

Den svenska föräldraledigheten är för lång och orimligt dyr. 

Samhälle, kvinnor och barn skulle vinna på att den kortas, skriver Luf:s ordförande Joar Forssell.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | VÄLFÄRD. Föräldraförsäkringen i dess nuvarande form är en av Sveriges värsta kvinnofällor. Den är överdrivet lång, håller kvinnor borta från arbetsmarknaden och det ojämna uttaget mellan mammor och pappor cementerar ojämställdhet. Dessutom är den en orimligt dyr. Det är hög tid att föräldraförsäkringen både kortas och individualiseras.

Kvinnor tjänar under en livstid i snitt tre miljoner mindre än män och har i regel mycket sämre pensioner. Dessa skillnader beror på många saker. Men för många kvinnor börjar den utvecklingen när de skaffar barn, för att de flesta kvinnor då börjar jobba mindre och tillbringar mer tid hemma. I dag kan tio av 16 månaders betald föräldraledighet överföras fritt från en förälder till den andra, och de flesta föräldrar väljer att göra just det. Mammor tar i dag ut i genomsnitt 15,3 månaders föräldraledighet på hel- och deltid, medan papporna i genomsnitt tar ut 3,8 månader. När föräldraförsäkringen infördes 1974 var ambitionen att den skulle hjälpa kvinnor ut på arbetsmarknaden. Det ojämna uttaget gör att effekten blir den motsatta. 

Staten ska inte med bidrag sanktionera den ojämställdhet som redan finns.

En kvarleva från förr

Visst kan det vara så att vissa kvinnor själva vill ha det så. Men att nästan alla föräldrar väljer detta upplägg är en kvarleva från en tid då kvinnor hade allt ansvar för barnen. Självklart får folk göra som de vill givet att de finansierar det själva. Men staten ska inte med bidrag sanktionera den ojämställdhet vi vet redan finns. Betald föräldraledighet bör därför kopplas till individen, inte familjen. 


LÄS MER av Luf:s Joar Forssell:

• Du borde skämmas, Margot Wallström

• Avskaffa det lyxiga barnbidraget helt 


En vanlig kritik av en individualiserad föräldraförsäkring är att det vore att peta i familjers privatliv. Men vi får inte glömma att föräldrapenningen är just en statlig ersättning för förlorad arbetsinkomst som liksom alla andra bidrag redan kommer med "pekpinnar". Det står var och en fritt att vara ensamt föräldraledig i 18 år om man så vill. Men om man förväntar sig statligt betald barnledighet är det inte orimligt av staten att förvänta sig att samtliga vårdnadshavare tar lika stort ansvar för barnet i utbyte. 

Kvinnor jobbar deltid med statligt stöd

Ett annat problem med föräldraförsäkringen är att den är oproportionerligt generös – 16 månader per barn som kan tas ut fram tills att barnet fyllt åtta. Det utgör en lång period där kvinnor kan jobba deltid med statlig ersättning. Det blir också ohållbart dyrt med tanke på att det kommer bli allt svårare att hålla välfärdsstaten flytande. Därför borde föräldraförsäkringen kortas från 16 till 12 månader, med kravet att 80 procent av föräldrapenningen ska användas fram tills att barnet fyller två år. Enligt uträkningar från Riksdagens utredningstjänst skulle det stärka de offentliga finanserna med 11,8 miljarder. De kommunala kostnaderna för barnomsorg kan uppskattas öka med 4,5 miljarder, vilket därmed innebär ett kraftigt minskat skatteskövlande av våra plånböcker.

Det bästa för barnets välmående

Vissa hävdar att en kortad föräldraförsäkring vore skadligt för barnet. Men det finns lite som tyder på att barns välmående är avhängigt exakt 16 månaders betald barnledighet. Desto mer forskning finns det som tyder på att barn far av illa av att en av föräldrarna tillbringar mycket mindre tid med den än den andra. Vill vi värna om barnets välmående är det bättre att främja ett jämställt uttag. 

Självklart ska staten stötta föräldrar i att kombinera arbete och familjeliv. Men när ett bidrag så tydligt cementerar ojämställdhet och motverkar snarare än uppfyller ambitionen om att öka kvinnors sysselsättning är det dags för en förändring.


Av Joar Forssell

Förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet

0