Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Föräldradagar ska inte vara jullov för vuxna

Många föräldrar sparar dagar för att kunna plocka ut under julen, visar Timbros granskning av Försäkringskassans siffror, skriver Kajsa Dovstad.
Foto: OLLE SPORRONG
Intressant är att uttaget av föräldradagar också är högre på julafton, trots att det är en ledig dag och att de flesta arbetsplatser är stängda då, skriver Kajsa Dovstad.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN

Många vill vara hemma över jul, men de som inte har barn kommer i andra hand. 

Låt alla i Sverige få lika möjlighet till ledighet i mellandagarna, skriver Kajsa Dovstad, välfärdsansvarig på Timbro.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Julen nalkas, och med den en önskan om ledighet. Men alla har inte samma möjlighet att vara hemma. Medan semester måste godkännas av arbetsgivaren, kan inte föräldraledighet nekas – inte ens om barnet är äldre. 

Den svenska föräldraförsäkringen är unikt lång, hela 480 dagar eller nästan 16 månader. Det är fyra månader längre än på 1980-talet, fem månader längre än i dagens Finland och hela sju månader längre än på Island. 

Många föräldrar sparar därför dagar för att kunna plocka ut under julen, visar Timbros granskning av Försäkringskassans siffror. 

Föräldraledighet används till jullov

Vi har begärt ut antalet utbetalda dagar per datum under december och januari de fem senaste åren. I adventstid ligger uttaget ganska stabilt, fram till fem dagar innan jul. Då skjuter antalet föräldradagar i höjden jämfört med perioden 1-19 december. 

Under mellandagarna tas det som mest ut 56 procent fler föräldradagar än en vanlig decemberdag. Också efter nyår passar många på att vara hemma – uttaget är 50 procent mer jämfört med senare i januari. 

Siffrorna visar att föräldraledighet används till jullov. 

Barn lider knappast av att den ena föräldern är borta halva julafton vartannat år eller så.

Dagens svenska föräldrar kan ta ut 390 dagar fram tills att barnet är fyra år, och spara de 90 dagarna på grundnivå ända tills att barnet fyller tolv. Våra nordiska grannländer har däremot behållit det ursprungliga syftet med föräldraförsäkringen: att ge mammor och pappor rätt att vara hemma när barnet är riktigt litet. 

För det är trots allt stor skillnad mellan att ta hand om en bebis, och extra pepparkaksbak med treåringen. I det första fallet är rätten till föräldraledighet helt odiskutabel. I det andra fallet borde barnlösas och småföretagarnas perspektiv väga åtminstone lite tyngre. 

Kommunen har dessutom en skyldighet att se till att det finns fungerande barnomsorg även under lov – det finns helt enkelt inga argument för att den enda lösningen är att föräldrar är lediga i mellandagarna.

Högre på julafton

Intressant är att uttaget av föräldradagar också är högre på julafton, trots att det är en ledig dag då de flesta arbetsplatser är stängda. Det kan bero på att föräldrar i sjukvård och äldreomsorg väljer att paxa ledighet genom att dra föräldraförsäkringskortet. 

Men barn lider knappast av att den ena föräldern är borta halva julafton vartannat år eller så – de tycker det är lika kul med tomten ändå. Att det inte finns någon annan vuxen hör ju till ovanligheterna. 

Vissa verksamheter måste vara bemannade alla dygnets timmar, årets alla dagar. Och det kan finnas kolleger som har minst lika ömmande skäl att vilja vara borta. Kanske vill någon hålla sin gamla ensamma mamma sällskap framför Kalle Anka men saknar själv barn.

Skevt med lagstadgad rättighet

Dagens lagstiftning gör dock att det inte självklart är upp till chefen och arbetstagarna att värdera varje persons behov av ledighet. Det är inget fel med att föräldrar vill vara hemma med äldre barn, men det är skevt att det är en lagstadgad rättighet. 

Föräldraförsäkringen borde göras om. Bäst vore att betala ut den som en klumpsumma, ge rätt till frånvaro första året och sedan låta människor själva bestämma över sin tid. Det skulle öka friheten, för alla, i Sverige.


Av Kajsa Dovstad

välfärdsansvarig Timbro


Svenonius: ”Hadzialic försöker svartmåla den här regionen”

Ur arkivet: Regionalpolitisk oenighet i Expressens debatt.