Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

För sent att logga ut – ditt digitala liv sparas och säljs

Den postkapitalistiska dystopin vi närmat oss bemöts med likgiltighet, skriver Mats Sederholm.
Foto: Shutterstock
Mats Sederholm, författare, skribent och aktiv för DiEM25.
Foto: Linda Bjuvgård

Din karriär, din sociala status och varumärke bygger på din synlighet. Du gör allt för att hänga med och räknas. Du gör allt för att bli bestulen.

Världen på internet styrs av digitala feodalherrar som står utanför politisk kontroll. Våra mänskliga behov integreras med en artificiell värld som hela tiden varit strategiskt planerad, skriver författaren Mats Sederholm.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Kapitalismen såsom vi känner den med marknadsekonomi och framgångsrika företag som en förutsättning för välfärd är på väg att överges. Framgångarna sker på finansmarknaden och inte i affärsverksamheten.

Det är gigantiska företag och samtidigt ägare till IT-jättar vars affärer inte längre tjänar dig som kund, de snarare stjäl från dig som kund, de använder dina beteenden som råvara. De digitala tjänsterna syftar inte till att automatisera ditt liv, du automatiseras för att tjäna herrarna i vårt nya teknofeodala universum.

Politiken tappade kontrollen

Tre företag är tillsammans storägare i hela 90 procent av de börsnoterade företagen i New York. De tre jättarna Blackrock, Vanguard Group och State street är företag som de flesta inte känner till. De verkar inom marknaden för investeringar som med den amerikanska riksbankens medel köpt upp värdepapper för miljarder och agerar som vad som kallas för ”parkeringsplatser” för kapital.

Du gör allt för att tjäna en av vår tids största teknofeodala herrar Mark Zuckerberg och hans Metaverse, skriver Mats Sederholm.
Foto: Shutterstock

Politik och finansiering frikopplades under 90-talet och det blev fritt fram för banker och andra aktörer att spendera krediter utan politisk kontroll. Efter finanskrisen 2008 kom nästa frikoppling, den mellan finansiering och affärsverksamhet. Företagsjättar som med riksbankers stimulanspengar köper upp värdepapper i företag de äger som i sin tur höjer börsvärdet och sedan ger avkastning till det där fåtalet som inte behöver jobba.

Det behövs inga samhällsnyttiga investeringar. Det behövs ingen affärsprofit. Det behövs ingen marknadsekonomi. Det behövs ingen kapitalism.

Du är produkten

De tre giganterna äger IT-jättarna Facebook, Microsoft, Twitter och Google. En monopolistisk kontroll, bortom kapitalism, över alla de digitala strukturer på jorden som format vår nya digitala värld och de plattformar där vi arbetar, har våra sociala liv och konsumerar.

Men till skillnad mot vår fysiska värld så saknas demokrati, lagar som skyddar våra mänskliga rättigheter och vår personliga integritet. Det digitala universumet började med kundfrämjande tjänster som sökmotorer, mötesplatser och handel men har under politiker och medias radar förvandlats.

Dina tankar, din personlighet, dina val, dina umgängen, dina tårar och skratt har nu blivit en tillgänglig råvara som utvinns ur dig för att i nästa steg påverka dig.

Stater och militärer köper

Arkitekterna bakom detta universum har automatiserat vår tillvaro men söker nu automatisera oss. De fick oss att tro att utelämnandet av oss själva var en oundviklig konsekvens av teknologin. Idag är du ett objekt ansluten till en pipeline som leder information om ditt beteende in till beteendeprediktions-fabriker.

Ju djupare man kan borra i dina beteenden desto subtilare kan man sedan leda dig runt i vad du tror är ditt självförverkligande.

De säljer sina prediktionsprodukter, den privata essensen av dig, till politiker för riktade kampanjer, till lobbyorganisationer och självklart till reklam. Och inte minst till staters underrättelseverksamheter eller till militären som nu senast när Google och Amazon, blir leverantörer (Project Nimbus) till Israels stat och militär.

Och ju djupare man kan borra i dina beteenden desto subtilare kan man sedan leda dig runt i vad du tror är ditt självförverkligande. Det digitala universumets erbjudanden, möjligheter och tillgängliga sociala och kommersiella val smälter allt mer ihop med vår fysiska värld och blir till sist inte möjliga att skilja åt.

Allt var planerat

Våra mänskliga behov integreras med en AI-värld som bara uppstått, kan det verka som. Men som hela tiden varit strategiskt planerad. Vart du än vänder dig, What’s App, Google, Facebook, Twitter eller tar på dig en VR-hjälm så ansluter du dig till dessa pipelines.

Och du kan inte koppla ur dig. Din karriär, din sociala status och varumärke bygger på din synlighet. Du gör allt för att hänga med och räknas. Du gör allt för att bli bestulen. Du gör allt för att exempelvis tjäna en av vår tids största teknofeodala herrar Mark Zuckerberg som under drygt en timmes lismande introducerar sitt nya Metaverse, en 3D-värld där du kan segla runt och komma åt allt du behöver för att kunna andas och existera och samtidigt bli organiserat bestulen ungefär som när forntidens feodala herrar red in på din gård och tog vad de önskade.

En postkapitalistisk dystopi

Den postkapitalistiska dystopin vi närmat oss bemöts med likgiltighet från liberala som verkligen borde vara de som vill skynda till försvar av den enskilda människan. Ekonomiprofessorn och den före detta grekiska finansministern Yanis Varoufakis, som skrivit och skapat mycket av idéerna om det teknofeodala universumet, konstaterar dessutom att de som allra mest motsäger sig synen på den teknofeodala världsordningen och kapitalismens avträde är vänstern.

Svenska vänsterrecensenter och journalister söker, när de konfronteras med detta universum, förtvivlat hålla kapitalismen vid liv liksom arbetarperspektiven.

Man förstår varför, utan kapitalism förlorar de sin fiende och sin egen betydelse. Jag tänker på Edith Södergrans dikt ”Dagen svalnar” och raden ”Du sökte en kvinna och fann en själ”. Och ser likheten: Du sökte en arbetare och fann en människa och du är besviken.


Av Mats Sederholm

Författare, skribent och aktiv för DiEM25