Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

För Hallengren är krisen alltid någon annans fel

Socialministern har gjort det till en konst att skylla ifrån sig i pandemikrisen, skriver M-debattörerna.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Tobias Billström är Moderaternas gruppledare i riksdagen.
Foto: Johan Jeppsson/TT
Camilla Waltersson Grönvall är socialpolitisk talesperson för Moderaterna.
Foto: FREDRIK WENNERLUND

När den tillfälliga smittskyddslagen kom på plats i våras var socialminister Lena Hallengren nöjd. Men sedan valde regeringen att aldrig använda lagen – och enligt Hallengren är det som vanligt någon annans fel. 

Nu måste hon sluta skylla ifrån sig, skriver Tobias Billström och Camilla Waltersson Grönvall (M)

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I våras ville regeringen ha nya verktyg för att stoppa coronaviruset. Därför lotsade Moderaterna och andra partier snabbt en tillfällig smittskyddslag genom riksdagen.

Lagen innebar, i korthet, att regeringen fick befogenhet att stänga ner en mängd olika slags verksamheter. Det handlade till exempel om restauranger, butiker och tågstationer. Dessa kunde regeringen inte stänga ner utan att ny lagstiftning kom på plats.

Försöker skriva om historien

Nu försöker socialminister Lena Hallengren (S) skriva om historien, genom att hävda att den tillfälliga lagen inte var användbar. Det är nonsens.

Regeringen fick exakt de befogenheter den bad om. Beslut från regeringen om att till exempel stänga ett köpcentrum skulle gälla på en gång. Riksdagen skulle i efterhand godkänna beslutet – det var något som bland annat Lagrådet krävde när lagen utformades.

Processen för godkännandet var enkel och effektiv. I praktiken hade det räckt med att regeringen, efter ett nedstängningsbeslut, skickat över en A4-sida med skälen för beslutet till riksdagen. Det är något som Regeringskansliet med sina 4 500 anställda förstås klarar av.

Inget hindrade regeringen från att agera

Inget har alltså hindrat regeringen det minsta från att agera. Verktygen fanns där. Men regeringen valde att inte använda dem. Nu gäller lagen inte längre. Och regeringen har inte tagit något initiativ till att förlänga den.

När regeringens krishantering brister är det alltid någon annans fel. Kommunerna. Regionerna. Myndigheterna. Den svenska förvaltningsmodellen. Listan kan göras lång.

Ändå hävdar plötsligt Lena Hallengren att lagen var undermålig. Det är minst sagt märkligt, med tanke på hur entusiastisk hon var i april när lagen kom på plats. ”Regeringen får tillgång till fler möjligheter att skyndsamt kunna agera”, sa hon då.

Hallengren tyckte också det var bra att eventuella regeringsbeslut om nedstängning skulle förankras i riksdagen: ”Riksdagen bidrog väldigt konstruktivt till hur man från riksdagens sida skulle kunna arbeta för att inte göra processen onödigt lång.”

Skyller på allt och alla

Nu är det andra tongångar från socialministern. Egentligen borde vi inte vara förvånade. För Lena Hallengren har gjort det till en konst att skylla ifrån sig. När regeringens krishantering brister är det alltid någon annans fel. Kommunerna. Regionerna. Myndigheterna. Den svenska förvaltningsmodellen. Listan kan göras lång.

Och nu är det alltså riksdagens fel att regeringen inte kunde använda den tillfälliga smittskyddslagen. Det är svagt och det är helt fel i sak. Det är dags för regeringen att ta ansvar. Det gäller både för när regeringen agerat och för när den inte agerat.

Ta ansvar i stället

Moderaterna har under hela krisen arbetat för att vara en konstruktiv kraft – för att vi tillsammans ska kunna stoppa smittan. Vi vill peka på riktiga problem och möjliga lösningar. När regeringen har bett riksdagen att genomföra nödvändiga lagändringar och stödpaket, så har vi varit beredda.

Det duger inte för en socialminister mitt i en kris. Ta ansvar Lena Hallengren och sluta skyll ifrån dig. 


Av Tobias Billström

Gruppledare (M)

Camilla Waltersson Grönvall

Socialpolitisk talesperson (M)