Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

För få unga tror på Socialdemokraterna

Förbundsordförande Philip Botström talar på SSU:s kongress, som besöktes av Stefan Löfven.
Foto: MAJA SUSLIN/TT
Statsminister Stefan Löfven på SSU:s kongress i Älvsjö
Foto: MAJA SUSLIN/TT

Kraftigt höjt barn- och studiebidrag. Bostad som rättighet. En jämlik skola. 

För att Socialdemokraterna ska lyckas i valet 2018 krävs omfattande nysatsningar i den kommande höstbudgeten, skriver SSU:s ordförande Philip Botström. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Socialdemokraternas stora utmaning inför valet 2018 är att sluta ungdomsglappet; det vill säga att fler äldre än unga röstar på Socialdemokraterna. Unga tror i dag i för låg utsträckning på Socialdemokraterna. Att den trenden vänds är avgörande för en valvinst nästa höst. 

Vi vet att många unga runtom i Sverige tror på Socialdemokraternas jämlikhetsideal. Men de saknar ett svar på en tidsram, och en riktig plan för hur vi ska ta oss dit. 

Även om regeringen har gjort mycket som förbättrar livet för unga, så får man inte luta sig tillbaka och vara nöjd eftersom stora samhällsutmaningar kvarstår. Klyftorna växer och ens föräldrars bakgrund eller var du växer upp någonstans är avgörande för din möjlighet till en jämlik utbildning, jobb och bostad. Skolsegregation, otrygga anställningar, bostadsbrist och barnfattigdom är fortfarande en del av allt för mångas vardag. 


Unga tror i dag i för låg utsträckning på Socialdemokraterna.

SSU vet att det bästa sättet att vinna ungas förtroende är att genomföra en politik som gör skillnad på riktigt i ungas vardag. SSU vill därför att Socialdemokraterna ger ett jämlikhetslöfte till alla unga i Sverige. Ett löfte om att vi senast inom en generation ska ha slutit jämlikhetsklyftan i skolan, på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden i Sverige. En offensiv ambition som kräver omfattande reformer inom utbildnings-, arbetsmarknads- och bostadspolitiken de kommande åren för att lyckas. 


LÄS MER: Dags att visa vart S är på väg, Löfven


SSU vill därför se följande reformer: 

En jämlik skola i världsklass. För att alla barn ska få samma chans att lyckas i livet måste skolsegregationen brytas. På SSU:s kongress beslutade vi om att verka för ett integrerande skolval. Att elever med olika bakgrund möts i klassrummen är avgörande för att skapa en jämlik kunskapsskola i världsklass. Det är en reform som SSU drivit igenom på S-kongressen och som vi nu förväntar oss konkret leverans från Socialdemokraterna. 


Trygghet genom hela arbetslivet. Även om ungdomsarbetslösheten sjunker kraftigt har ungefär varannan ung en otrygg anställning. Det är inte okej. Alla unga på arbetsmarknaden ska kunna känna att de har ett tryggt jobb att gå till idag och imorgon. SSU kräver därför ett nytt system för omställning och kompetensutveckling i hela landet. Det är smart både för Sveriges arbetsmarknad och för den enskilde individen som inte ska behöva oroa sig för att inte ha ett arbete att gå till i framtiden.


SSU kräver en betydande höjning av barnbidraget

Bostad som rättighet. Alla unga som vill flytta hemifrån ska kunna göra det. Att kunna starta sitt eget liv i ett eget hem ska inte vara beroende av ens föräldrars ekonomi. Även om byggtakten är högre på 40 år är bostadsbristen fortfarande stor i många kommuner. När Sverige växer behöver byggtakten öka. SSU vill se en miljon nya bostäder till 2030, varav fler hyresrätter med rimliga hyror som unga har råd att efterfråga.  

Inför höstbudgeten kräver vi att de första stegen tas för att öka jämlikheten. Socialdemokraterna behöver ge Sveriges unga en tidsplan för när vår tids stora jämlikhetsklyftor ska vara lösta, och man behöver presentera nya reformer i närtid som märks i ungas vardag här och nu. 

SSU kräver därför en betydande höjning av barnbidraget och studiebidraget i höstbudgeten. Det skulle öka jämlikheten och ge mer pengar i plånboken till unga. Barn- och studiebidraget har inte hängt med i kostnadsutvecklingen, och även om satsningen kanske kostar lite, kostar barnfattigdom på sikt samhället mer. 

För att vinna ungas förtroende krävs reformer som tar större kliv framåt och gör skillnad i ungas vardag på riktigt. Vårt krav på höjt barn-studiebidrag är ett viktigt steg i vårt nya jämlikhetslöfte. För det är så SSU har byggt och kommer fortsätta bygga Sverige: steg för steg, reform för reform, seger för seger. 


Philip Botström

förbundsordförande SSU


SSU fyller 100 år

I helgen har SSU hållit sin 39:e kongress. Temat var "100 år för jämlikhet" och man passade på att fira organisationens 100-årsjubileum. Texten ovan är baserad på besluten från kongressen.