Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

För ett S på väg utför återstår bara att söndra

Slutsatsen är alltid densamma: Endast ett evigt socialdemokratiskt maktinnehav är riktigt demokratiskt, skriver Gunnar Strömmer.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Gunnar Strömmer, partisekreterare Moderaterna.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Socialdemokraterna inser att det finns allt färre sakliga skäl att ge den sittande regeringen förnyat förtroende.

Enda chansen är fortsatt splittring. Att med en röst tala om demokratins gemenskap, och med en annan peka ut vilka som inte hör dit, skriver Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. ”Det kändes som en statskupp.” Så beskrev Marita Ulvskog, tidigare partisekreterare (S), den borgerliga valsegern 1976.

När den nuvarande partisekreteraren Lena Rådström Baastad ger sig på Moderaterna i Expressen (13/1) följer hon alltså en socialdemokratisk tradition av att ifrågasätta andra partiers demokratiska pålitlighet. Slutsatsen är alltid densamma: Endast ett evigt socialdemokratiskt maktinnehav är riktigt demokratiskt.

Partiets förhärligande självbild

Att Socialdemokraterna skulle vara den liberala demokratins yttersta garant säger möjligen en del om partiets självbild, men har svagt stöd i partiets agerande. Länge klamrade de sig fast vid en dogmatisk syn på folksuveränitet, alltså uppfattningen att den politiska majoriteten per definition alltid har rätt. 

I sin renodlade form betyder det att 51 procent av folket får göra vad det vill med 49 procent. Därför har S-linjen traditionellt varit att grundlagens skydd för individuella fri- och rättigheter skulle hållas svagt. Och domstolarnas möjligheter att överpröva politiska beslut skulle hållas begränsade.

Inte heller har S något att lära ut om internt renhållningsarbete. Antisemitismen inom partiet i Skåne är väl känd.

Under de senaste decennierna har Socialdemokraterna fått släpas till acceptans av varje förstärkning av den svenska liberala demokratin. Och detta oavsett om det handlat om att stärka fri- och rättigheter, att öka domstolarnas oberoende eller att säkra demokratisk kontroll av regeringens beslut under pandemin.

Antisemitismen i Skåne

Inte heller har Socialdemokraterna något att lära ut om internt renhållningsarbete. Antisemitismen inom partiet i Skåne är väl känd. Där har ungdomsförbundet nekats offentliga medel eftersom de inte levt upp till regionens demokratikrav. Problemen verkar vara latenta.

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad.

Lena Rådström Baastad skriver i ljuset av Donald Trumps attacker på demokratin i USA. Moderaterna har varit entydiga i vårt avståndstagande från Trump, såväl före som efter valet.

S använder själva Trumps metoder

Men Lena Rådström Baastads oro för att samma sak ska hända i Sverige skulle ha varit mer trovärdig om det inte var uppenbart att ökad polarisering av trumpsk modell är en viktig maktstrategi också för Socialdemokraterna.

Arbetslösheten i Sverige slår nya rekord. Tillväxten är svag. Kriminaliteten är systemhotande. Pandemin har fått allvarligare följder i Sverige än i andra länder. Socialdemokraterna inser att det finns allt färre sakliga skäl att ge den sittande regeringen förnyat förtroende.

Enda chansen är fortsatt splittring. Att med en röst tala om demokratins gemenskap, och med en annan peka ut vilka som inte hör dit. Att varna för polarisering, och samtidigt bygga sin politiska retorik på den.

Kalkylen är att hetsandet är bra för det egna partiet. Det återstår att se. Det är i alla fall inte bra för den svenska demokratin.


Av Gunnar Strömmer

Partisekreterare Moderaterna