Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Folkmordet på romer får inte falla i glömska

En lång rad romska debattörer är kritiska och menar att regeringen saknar en plan för hur romer ska komma till tals på Förintelsekonferensen i Malmö.
Utbildningsminister Anna Ekström (S).Foto: SVEN LINDWALL

Jag ser fram mot att fortsätta dialogen med företrädare för romerna i Sverige inför Malmös internationella forum om hågkomst av Förintelsen. 

Ert bidrag är viktigt, skriver utbildningsminister Anna Ekström i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Nazisternas folkmord på romer får inte falla i glömska och kommer att uppmärksammas vid den stora konferens, Malmös internationella forum om hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism, som regeringen planerar i oktober. Till Forumet bjuds ett antal större internationella romska organisationer in, och romska företrädare kommer även att bjudas in i den svenska delegationen. Det 50-tal stats- och regeringschefer som bjuds in till Forumet uppmuntras även att ta med sig experter, forskare och företrädare för det civila samhället i sina nationella delegationer.

Jag bjuder in till samråd

Vi har helt nyligen inlett dialogen kring Malmöforumets fokus och innehåll. Ett av de första möten jag har haft var med företrädare för Romskt informations- och kunskapscenter och Romska rådet i Malmö. I januari och februari kommer jag att bjuda in till två inledande bredare samråd kring Malmöforumet, ett med myndigheter och forskare och ett med civilsamhällesorganisationer där företrädare för ett flertal romska organisationer ingår. 

Kopplat till regeringens arbete för hågkomst av Förintelsen har regeringen gett en utredare i uppdrag att lämna förslag om hur ett museum ska inrättas för att bevara och föra vidare minnet av Förintelsen. 

Både ljus och mörker

I direktiven för utredningen anges särskilt att ett svenskt museum på detta område bör ha som en bärande del att behandla Sveriges och svenska medborgares agerande under kriget samt förhållande till Nazityskland och offren för nazisternas politik. Detta är ett område som rymmer ljusa sidor, förknippade med namn som Raoul Wallenberg och Per Anger, och mörka sidor, som oviljan att ta emot både judiska och romska flyktingar.

Jag ser fram mot att fortsätta dialogen med företrädare för romerna i Sverige inför Malmöforumet. Ert bidrag är viktigt. Minnet av det folkmord som romernas utsattes för måste hållas levande.

 

Av Anna Ekström (S) 

Utbildningsminister