DEBATT. Med dagens 35 nya fall i Region Skåne har 399 fall av covid-19 diagnostiserats i Sverige. Två patienter vårdas på intensivvårdsavdelning. En handfull fall saknar uppenbar smittväg som kan knytas till utlandsvistelse eller kontakt med redan insjuknade personer. Misstanken på förekomst av samhällssmitta blir allt starkare. Det verkar således som att covid-19 är en mycket smittsam sjukdom även om den av vissa experter anses ha en förhållandevis låg dödlighet.
Under nuvarande förhållanden finns misstanke om samhällssmitta i Stockholmsregionen och Västra Götaland. Det framgick av gårdagens pressträff att smittskyddsläkaren i Region Stockholm anser att den nuvarande strategin att provta alla personer som kommer med symtom från riskområden, samt kontaktspåra kring de positiva fallen, är omöjlig att upprätthålla på grund av resursbrist. Kapaciteten på våra laboratorier att analysera och meddela provsvar är begränsad. Det tar lång tid att meddela provsvaret till provtagna patienter som vistas i hemmet.
Är testet hundraprocentigt?
I vissa utländska studier har känsligheten i det genetiska test som används för att påvisa covid-19 varit så låg som 70 procent, vilket betyder att tre av tio personer missas med testet. Hur känsligt testet som laboratorierna använder i vårt land är okänt. Fortsättningsvis avser man koncentrera provtagningen till de patienter som kommer till akutsjukhusen för att förhindra smittspridning i vården.

Det är välkänt att de medicinska resurserna som finns tillgängliga i Sverige är ytterst ansträngda. Av Socialstyrelsens nationella lägesrapport 2020-03-09 framgår att i drygt hälften av inventerade sjukhus har färre än hälften av relevant personal genomgått träning och övat omhändertagande av patienter vid: akut bedömning av covid-19, isoleringsvård av patient med bekräftad covid-19, eller intensivvård på isoleringsenhet.
Flertalet regioner har rapporterat om brist eller risk för brist på personlig skyddsutrustning och provtagningsmateriel. Vid denna inventering rapporterades det sammanlagda antalet personlig skyddsutrustning i Sveriges regioner tillräckligt för 5 806 diagnosbesök och 1 444 vårddygn.
Riskgrupperna måste skyddas
Så ser vår beredskap ut i dagsläget. Regeringen har, vis av de politiska erfarenheterna från narkolepsitragedin i samband med massvaccinationsbeslutet mot den pandemiska influensan 2009, överlämnat det fulla ansvaret att hantera spridningen av covid-19 till Folkhälsomyndigheten, samt lovat att tillstyrka de förslag till åtgärder som myndigheten lägger fram. Folkhälsomyndighetens strategi att stoppa spridningen av covid-19 i samhället genom riktad diagnos av personer från riskområden samt kontaktspårning kring dessa har misslyckats.
Låt oss hoppas att den nya strategin att skydda de mest utsatta grupperna från den nya coronavirusinfektionen blir mer framgångsrik.
Av Staffan Sylvan
Med dr, överläkare
Fd smittskyddsläkare i Uppsala län