Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Folket hade inget val när Sverige såldes ut

Stockholmarna har förlorat miljarder på att stadens energibolag såldes till Fortum. En i raden av ideologiskt förblindade privatiseringar i Sverige, skriver Per Sundgren.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Per Sundgren är ordförande för Stiftelsen Jämlikhetsfonden och tidigare kulturborgarråd (V).Foto: PRIVAT

Ägarna har berikats med hundratals miljoner men det är nog få som i dag hävdar att utförsäljningarna och privatiseringarna lett till förbättringar för oss kunder.

Det handlar ytterst om förskingring av vår gemensamma egendom. Vi väljare fick aldrig en möjlighet att som i Helsingborg säga nej, skriver Per Sundgren.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Om folket fått bestämma? Ja, då hade Sverige sett helt annorlunda ut i dag. Det visar den folkomröstning som ägt rum i Helsingborg. Helsingborgarna fick rösta om deras energibolag Öresundskraft skulle säljas eller vara kvar i kommunal ägo. Hälften av helsingborgarna gick till vallokalen och la sin röst, vilket är mycket för en kommunal folkomröstning. 96,4 procent av helsingborgarna röstade för att inte sälja bolaget. Nu säger de borgerliga politiker och Sverigedemokrater som ville sälja bolaget att de ska respektera folkomröstningens resultat. 

Rånet av stockholmarna

När Stockholm sålde sitt energibolag till Fortum tillfrågades inte stockholmarna. Mats Hulth (S) som då var ansvarig politiker har senare sagt att det här är det beslut som han ångrar mest. Förlusten för stockholmarna på denna affär handlar om tiotals miljarder, men direktörerna i Fortum belönades med bonusar på hundratals miljoner. Man tycker att politikerna i Helsingborg borde ha lärt sig av de erfarenheter som nu finns av gjorda utförsäljningar av kommunala och statliga bolag, men uppenbarligen spelar verkligheten ganska liten roll för politiker som är ideologiskt förblindade. 

Helsingborgarna fick säga sitt och röstade i söndags tydligt nej till en utförsäljning av kommunägda energibolaget Öresundskraft. Foto: JOHAN NILSSON/TT

Flera regeringar, både socialdemokratiska och borgerliga, har öppnat för utförsäljningar av många mycket välskötta och för statskassan vinstgivande bolag som Nordea, Telia, Vin & Sprit med flera. Sedan har man gått vidare och avreglerat apotek, bilprovning och järnvägar. 

Det är nog få som i dag vågar hävda att dessa utförsäljningar och privatiseringar lett till förbättringar för oss som är kunder, men för de nya ägarna har det varit en succé. De har på kort tid berikats med flera hundra miljarder kronor i ökade börsvärden och vinster. Det handlar ytterst om förskingring av vår gemensamma egendom. Vi väljare fick aldrig en möjlighet att som i Helsingborg säga nej. 

Sverige gick längre än andra

Denna ideologiskt drivna förändring har haft förödande konsekvenser på det svenska samhället. Allt skulle ju bli så mycket bättre om bara marknaden fick ta över och effektivt driva verksamheterna hävdade de nyliberala ekonomerna med Milton Friedman i spetsen. I Sverige gick vi längre på denna väg än kanske någon annanstans. Vi har i dag en skolmarknad där våra skattepengar kan gå direkt ned i fickorna på de riskkapitalister som driver de stora skolkoncernerna. Inom sjukvården är det lika illa. Våra skattepengar finansierar de vårdföretag som låter den som kan betala en privat försäkring gå före oss andra. 

Det är min övertygelse att om vi, det svenska folket, fått bestämma hade dessa utförsäljningar och privatiseringar aldrig kunnat äga rum. Det är nu hög tid att ideologiskt förblindade politiker börjar lyssna på folket, inte bara i Helsingborg.

 

Av Per Sundgren

Ordförande för Stiftelsen Jämlikhetsfonden

Tidigare kulturborgarråd i Stockholm (V)