Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Folk riskerar nu att dö av nyliberalismen

Daniel Suhonen är chef för den fackliga tankesmedjan Katalys.Foto: Eva Lindblad/1001bild.se
Romina Pourmokhtari, ordförande för liberala ungdomsförbundet.Foto: WILLHELM SUNDMAN / LUF

Det är omoraliskt att leka fri kapitalist samtidigt som man cashar in maximalt från de trygghetssystem som skattebetalarna ställer ut.

Liberala ungdomsförbundet är en förvirrad liten hop, skriver Daniel Suhonen i ett svar till Romina Pourmokthari.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Det finns två grundläggande varianter av liberalism och det svenska så kallade liberala ungdomsförbundet valde fel. Det är uppenbart efter att Luf-ordföranden Romina Pourmokhtari attackerade mig och finansminister Magdalena Andersson då vi bägge på goda grunder ifrågasatt om Volvo (och andra storbolag) skall ta ut miljardutdelningar samtidigt som de begär permitteringsstöd från skattebetalarna. 

Det är omoraliskt att leka fri kapitalist med ena handen samtidigt som man cashar in maximalt från de trygghetssystem som skattebetalarna ställer ut med den andra handen. Strax efter Luf:s beryktade debattartikel meddelade samtliga riksdagens partier att de ställer sig bakom mitt och Socialdemokraternas krav att stoppa utdelningar i denna svåra stund.

Skolade av Timbro

Men Luf-arna har glömt bort den socialt ansvarstagande traditionen i sitt parti: Socialliberalismen. Istället är dagens Luf-are marknadsliberaler som fått sin skolning av Timbro. Därför är Luf ute och cyklar.

Det finns dock, vilket Luf-arna kan passa på att använda sin Corona-isolering till, traditioner att studera. De kan inspireras av John Maynard Keynes som med erfarenheterna av första världskriget tog fram teorier om hur staten borde ta ansvar för att skapa arbetstillfällen i ekonomiska kriser. Där har ni de liberala idéer som behövs för att bekämpa den kris vi nu är inne i. 

En livsfarlig politik

Inom kort riskerar dessvärre människor att dö i vårt land på grund av den nyliberala politik som lärde ut att staten skulle vara liten, beredskapslagren avvecklas och sjukvården köra på bristningsgränsen redan i normalläget. En nyliberalism som förmodligen inom kort bara kommer ha stöd i den lilla förvirrade hop som kallar sig Liberala ungdomsförbundet.

 

Av Daniel Suhonen

Chef för tankesmedjan Katalys