Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Folk beter sig så korkat att det är svårt att förstå

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Välfylld uteservering i Malmö den gångna helgen. Nu införs krav på bordsservering för att minska smittspridningen.Foto: JOHAN NILSSON/TT
Malin Lernfelt.

De ignoranta väljer att leva som om covid-19 inte finns. Som trotsiga treåringar har de fortsatt gå på krogen, nöjesshoppa på stan och resa hit och dit.

Kravet om bordsservering är långt ifrån tillräckligt. Stäng skidanläggningarna och sätt ned foten mot nöjesresor, skriver Malin Lernfelt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vi befinner oss i ett läge som nästan ingen i Sverige har varit med om tidigare. En allvarlig och oerhört smittsam sjukdom sprider sig i samhället och den riskerar att döda människor vi älskar. Efter de första dagarnas lugnande besked om att det bara var äldre multisjuka som egentligen borde oroa sig, har det kommit allt fler rapporter om unga som kämpar för sina liv. Om många insjuknar samtidigt är risken stor att intensivvårdsplatserna på landets sjukhus inte räcker till. 

Så har den förtvivlade situationen sett ut i en rad andra länder och därför gör hela Europa allt för hålla antalet smittade nere genom den ena desperata åtgärden efter den andra.  

Runt omkring oss sliter folk som djur under det tryck som uppstått. Sjukvårdspersonal inlindade i skyddsutrustning från topp till tå möter förtvivlade och rädda patienter samtidigt som de försöker anpassa sig till nya rutiner och flöden. Lärare som kämpar för att upprätta fungerande digitalt lärande där alla elever kan få det stöd de behöver trots att skolan är stängd. Omsorgspersonal som gör allt för att ge de gamla på våra äldreboenden en dräglig tillvaro trots besöksförbud.

Till fjällen med snoriga ungar

Sen finns vi andra som inte har arbeten som kräver extraordinära insatser till följd av pandemin. Som kan ta det relativt lugnt. Det enda som krävs av oss är att vi tänker oss för. Att vi håller oss hemma om vi känner oss risiga. Att vi inte umgås i större sällskap, håller avstånd när vi är ute, byter vårt skrivbord mot köksbord om vi kan och inte skickar farmor att hämta på förskolan. Samt att vi inte drar i väg till fjällen med snoriga barn, ställer oss i liftkön och utsätter andra för onödiga risker att smittas, eller sprider smittan till delar av landet med sämre möjligheter att ta hand om många svårt sjuka.

Sverige har inget annat val än att sätta stopp för de oansvarigas framfart om vi skall lyckas plana ut kurvan

Bara detta enkla: Stanna hemma så mycket du kan. Rekommendationen från myndighetshåll och från de allra flesta experter är och har från början varit tydlig: Ta ansvar och gör det säkra före det osäkra.

Vuxna beter sig som barn i trotsåldern

Man skulle kunna tro att människor med döden stirrande rakt i ansiktet väljer att lyssna. Att omsorgen om både den egna familjen och om samhället med stor självklarhet hamnar i den tyngre vågskålen. Men nej. Det finns de som i stället väljer att leva som om covid-19 inte fanns. Som om de vore odödliga och alla råd och rekommendationer gäller någon annan. De har inte har en tanke på att ställa in resor eller undvika sociala kontakter. Inte en tanke på att varje ny person som smittas riskerar att i sin tur smitta de mest utsatta i vårt samhälle. Som trotsiga treåringar har de här människorna fortsatt att gå på krogen, nöjesshoppa på stan och resa hit och dit.

Folkhälsomyndigheten borde stänga ned Sälen och övriga skidorter, menar Malin Lernfelt.Foto: ALEX LJUNGDAHL

En Hallandsfamilj i Sälen säger i Expressen (24/3) ”att ställa in har vi inte tänkt på alls, utan vi tänker väl att de gamla får isolera sig, så kan vi åka”. En kvinna från Stockholm på skidsemester i Åre berättar i P4 Jämtland (23/3) att ”vår son blev hemskickad från skolan och då kunde vi lika gärna åka hit”. I Aftonbladet TV berättar en Stockholmspappa hur de ”försöker leva i sin bubbla och åka skidor”. Pensionärer ger sig ut i storstädernas folksamlingar och svarar på medias frågor om de är oroliga för corona med att ”man får väl hålla andan om det blir för mycket folk”. Det är så korkat och ignorant att det är svårt att förstå.

Bordsservering räcker inte

Under de omständigheter som uppstått nu, när människor trots omfattande krisinformation inte förstår eller helt enkelt väljer att strunta i vad experter och myndigheter säger, finns det inget annat att göra än att skärpa reglerna. Så gjorde också Folkhälsomyndigheten när de i dag gick ut med att endast bordsservering är tillåtet på restauranger och att dessa måste hålla glest mellan borden. 

Men bordsservering är långt ifrån tillräckligt. Myndigheten borde ha stängt ned skidanläggningarna och satt ned foten mot nöjesresor. Sverige har inget annat val än att sätta stopp för de oansvarigas framfart om vi skall lyckas plana ut kurvan och därmed rädda livet på ett stort antal människor. 

 

Av Malin Lernfelt

Liberal debattör