Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

FN-mandat för en internationell insats mot IS-terrorn

Foto: Robban Andersson

De fundamentalistiska och extrema krafter som nu dödar, förföljer och fördriver människor i Irak måste stoppas. FN:s säkerhetsråd har fördömt det som sker men måste kunna samla sig till ett mer verkningsfullt agerande.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Irak är ett viktigt land för Sverige och många i vårt land har direkta band till Irak, inte minst med norra Irak. Alla följer nu naturligtvis den förfärande händelseutvecklingen också på ett personligt plan. Det är deras släktingar och vänner som nu står upp mot IS och det är deras släktingar och vänner som utsätts för denna fundamentalistiska rörelses mördande, förföljelse, terror och förtryck.

Det som sker är ett brott mot mänskligheten och delar av det är med all sannolikhet folkmord. Vårt systerparti i Kurdistan, PUK, utkämpar nu en livsavgörande kamp mot extremisterna. Vi socialdemokrater stödjer PUK i deras ansträngningar.


Våld och laglöshet som leder till ett stort mänskligt lidande har alltför länge tillåtits härja i de konfliktdrabbade Syrien och Irak. Grupperingar som den Islamiska staten utgör ett akut hot mot kurder, assyrier/syrianer/kaldeer, araber, yazidier och turkmener men utgör också ett hot mot internationell fred och säkerhet.

Det är bra att enskilda länder, som USA, agerar när Iraks regering vädjar om hjälp. Det är FN:s ansvar att agera när hot mot internationell fred och säkerhet förekommer. Om dessa extremister ska kunna bekämpas framgångsrikt och långsiktigt måste det ske med stöd av hela världssamfundet.

Vi socialdemokrater vill se ett FN-mandat för en internationell insats med syfte att stoppa Islamiska statens våldsamma framfart. Det kan handla om allt från humanitär hjälp såsom matsändningar men också om att stödja ansträngningar, även militära, från den irakiska armén och den kurdiska regionala regeringens styrkor som bekämpar IS.

Utöver detta måste omvärlden bistå både Iraks regering och Kurdistans regionala regering. Exempelvis arbetar man hårt i den kurdiska regionen för att försöka hjälpa alla de människor som drivits på flykt. Här behövs omvärldens stöd.


Både för att kunna agera i den akuta situationen och för att kunna arbeta för en fredlig utveckling i nästa skede måste Irak ha en regering som kan skapa en politisk och inkluderande lösning för hela landet och där alla gruppers mänskliga rättigheter garanteras. Religionsfriheten måste värnas. Iraks federala statsbildning rymmer möjligheten till en sammanhållen stat där alla grupper kan tala sitt språk och utöva sin kultur, också inom ramen för långtgående självstyre. Tyvärr har de möjligheterna inte använts hittills.

Omvärlden, som FN, EU och Sverige, måste nu stödja den irakiska regeringen och Kurdistans regionala regering i det humanitära arbetet och med att återta kontrollen över de områden IS kontrollerar samt främja en inkluderande politisk lösning.

Bara så kan hotet som IS utgör - mot irakier, mot syrier, mot libaneser, mot oss alla– mötas.


URBAN AHLIN

Urban Ahlin är Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson

0