Foto: Robban Andersson
 Foto: Robban Andersson

FN-mandat för en internationell insats mot IS-terrorn

Publicerad

De fundamentalistiska och extrema krafter som nu dödar, förföljer och fördriver människor i Irak måste stoppas. FN:s säkerhetsråd har fördömt det som sker men måste kunna samla sig till ett mer verkningsfullt agerande.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Irak är ett viktigt land för Sverige och många i vårt land har direkta band till Irak, inte minst med norra Irak. Alla följer nu naturligtvis den förfärande händelseutvecklingen också på ett personligt plan. Det är deras släktingar och vänner som nu står upp mot IS och det är deras släktingar och vänner som utsätts för denna fundamentalistiska rörelses mördande, förföljelse, terror och förtryck.

Det som sker är ett brott mot mänskligheten och delar av det är med all sannolikhet folkmord. Vårt systerparti i Kurdistan, PUK, utkämpar nu en livsavgörande kamp mot extremisterna. Vi socialdemokrater stödjer PUK i deras ansträngningar.

 

Våld och laglöshet som leder till ett stort mänskligt lidande har alltför länge tillåtits härja i de konfliktdrabbade Syrien och Irak. Grupperingar som den Islamiska staten utgör ett akut hot mot kurder, assyrier/syrianer/kaldeer, araber, yazidier och turkmener men utgör också ett hot mot internationell fred och säkerhet.

Det är bra att enskilda länder, som USA, agerar när Iraks regering vädjar om hjälp. Det är FN:s ansvar att agera när hot mot internationell fred och säkerhet förekommer. Om dessa extremister ska kunna bekämpas framgångsrikt och långsiktigt måste det ske med stöd av hela världssamfundet.

Vi socialdemokrater vill se ett FN-mandat för en internationell insats med syfte att stoppa Islamiska statens våldsamma framfart. Det kan handla om allt från humanitär hjälp såsom matsändningar men också om att stödja ansträngningar, även militära, från den irakiska armén och den kurdiska regionala regeringens styrkor som bekämpar IS.

Utöver detta måste omvärlden bistå både Iraks regering och Kurdistans regionala regering. Exempelvis arbetar man hårt i den kurdiska regionen för att försöka hjälpa alla de människor som drivits på flykt. Här behövs omvärldens stöd.

 

Både för att kunna agera i den akuta situationen och för att kunna arbeta för en fredlig utveckling i nästa skede måste Irak ha en regering som kan skapa en politisk och inkluderande lösning för hela landet och där alla gruppers mänskliga rättigheter garanteras. Religionsfriheten måste värnas. Iraks federala statsbildning rymmer möjligheten till en sammanhållen stat där alla grupper kan tala sitt språk och utöva sin kultur, också inom ramen för långtgående självstyre. Tyvärr har de möjligheterna inte använts hittills.

Omvärlden, som FN, EU och Sverige, måste nu stödja den irakiska regeringen och Kurdistans regionala regering i det humanitära arbetet och med att återta kontrollen över de områden IS kontrollerar samt främja en inkluderande politisk lösning.

Bara så kan hotet som IS utgör - mot irakier, mot syrier, mot libaneser, mot oss alla– mötas.

 

URBAN AHLIN

Urban Ahlin är Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag