Ann Helena Rudberg.Ann Helena Rudberg.
Ann Helena Rudberg.

Flyttar jag så tror jag att jag dör

Publicerad

EU:s fattigdomsgräns ligger på 11 830 kronor. Jag har jobbat i mer än 50 år i Sverige och har 10 314 kronor i pension, skriver Ann Helena Rudberg, 70.

Jag har en fattigpension på 10 314 kronor i månaden efter skatt. Jag betalar mer i skatt än arbetande förstås, för det gör pensionärer i Sverige. Om jag bodde i Portugal skulle det bli noll kronor i skatt, i Frankrike 14 procent. I Tyskland betalar en pensionär 17 procent mindre i skatt än löntagare. Läkarbesök kostar ingenting och inte heller medicinen. Tandläkare är också gratis för vanliga lagningar. När 53 länder undersöktes fanns det inget land som lät pensionärer betala mer i skatt än de arbetande.

Bara Sverige förföljer de äldre.

När man som jag är 70 år kan man förtvivla om samhället ibland. Jag har slitit och släpat sedan tidig ungdom. Tog studenten som 18-åring och åkte till Frankrike och jobbade i ett år som au pair och sedan har det varit arbete i Sverige.  

Jag har jobbat i mer än 50 år, men inte varit särskilt avlönad för vad jag har gjort hela tiden. Egentligen jobbar jag fortfarande eftersom jag skriver, vilket har varit mitt yrke sedan jag gick ut journalisthögskolan 1974.

 

Jag har arbetat sedan barndomen när jag hjälpte till hemma och på somrarna jobbade jag på bondgård, där vi var placerade på 50-talet för mamma kunde inte ta hand om oss. Hon måste jobba.

Min nu avlidne sambo och jag har byggt huset där jag bor. Våra barn är uppfostrade här och snart har jag bott här i 29 år. Vi har betalat den höga, statliga bostadsskatten. Vi betalade också den höga räntan till banken för huset under alla år. Den var på 24 procent som högst på 90-talet, men länge låg den kring 12 procent. Vi ville att våra barn skulle ha det bra och hade tre spisar i huset för att inte alla pengar skulle gå till elbolaget. Kommunalt vatten och avlopp är indraget.

Alla pengar jag har går nu till huset. Flyttar jag så tror jag att jag dör.

Just nu bor ett av barnen hemma och betalar för sig. Så det går runt, fast jag har kvarskatt i år på 5 377 kronor. Mitt hus är både bostad och sommarställe. Jag är nästan alltid hemma. Har inte råd med mer.


EU:s fattigdomsgräns ligger på 11 830 kronor per månad i år. Så mycket ska en person ha i disponibel inkomst för att klara sig. Efter skatt. Men Sverige har högre levnadsomkostnader än många andra länder inom EU. Pensionsmyndigheten har beräknat i år att 231 500 pensionärer lever under fattigdomsgränsen i Sverige. Så en del måste redan ha emigrerat, utomlands eller till himlen, för förra året var fattigpensionärerna kring 250 000.

Ungefär två miljoner pensionärer i Sverige betalar fortfarande mer i skatt än de som arbetar. Skamligt. Vi avstod löneutrymme för att i stället betala avgifter till våra pensioner. Pension är uppskjuten lön. Det enda partierna vill göra före nästa val är att höja pensionsåldern.

Politik är att vilja, sade Olof Palme. Varför vill inte ni som sitter i regering och riksdag att fattigpensionärer ska kunna leva i Sverige?

 

Ann Helena Rudberg

Pensionär, journalist och författare

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag