Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flytta krigarkungarna till en statykyrkogård

Karl XII har stått staty i Kungsträdgården i Stockholm tillräckligt länge, anser debattörerna.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/TT
Annika Lillemets, tidigare riksdagsledamot för MP.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Valter Mutt, tidigare riksdagsledamot för MP.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Varför står Gustav II Adolf och Karl XII staty på några av Stockholms mest välbesökta platser? 

Flytta på envåldshärskarna och inrätta en ”statykyrkogård” för de mörkare delarna av vår historia, skriver Annika Lillemets och Valter Mutt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vilka symboler och monument ett samhälle väljer att visa upp på centrala platser säger mycket om vilka värderingar det vilar på. De personer och företeelser man är stolt över och vill förknippas med, får statyer och monument resta över sig. Vad som anses viktigt och beundransvärt varierar naturligtvis över tiden.

Monument i det offentliga rummet är kraftfulla budskap till alla som vistas i deras närhet. Det är högst förståeligt att ättlingar till de afrikaner som tvingades bli slavar i USA vill få bort statyer av personer som sydstatsgeneralen Robert E. Lee, som ledde kampen för slaveriets bevarande. I ett land där rasismen fortfarande är stark är det respektlöst att fortsatt förnedra dess offer genom att hylla de värsta förtryckarna med monument. Självklart räcker det inte att ta bort eller ersätta statyer för att utrota rasism och segregation, men symbolers värde ska inte underskattas.

Debatten har äntligen nått Sverige

Även i Sverige har nu en senkommen debatt om vårt lands historia och våra monument tagit fart. Det är välkommet. 

Varför står exempelvis Gustav II Adolf och Karl XII staty på några av Stockholms mest centrala och välbesökta platser? Gustav II Adolfs ryttarstaty placerades på Gustav Adolfs torg 1796. Statyn av Karl XII, som pekar österut med sin värja, står i Kungsträdgårdens södra del sedan 1868. Vad ville dåtidens beslutsfattare säga med detta? 

Det finns även nyare monument som förtjänar att ifrågasättas. Vid E4:ans infarter till Linköping står olika stridsflygplan på pelare.

De två envåldshärskarna ledde landet under olika perioder av Sveriges stormaktstid. Krig, misär och ett skoningslöst förtryck präglade denna epok. Sveriges stormaktstid var en mörk tid, i vårt land såväl som i andra länder som drabbades hårt av svensk aggression.

Dåliga symboler för Sverige

Sedan statyerna över dessa kungar restes har Sverige väsentligen utvecklats till ett demokratiskt och fredligt land. Den forna aggressionen kommer visserligen numera också till uttryck i form av en i praktiken urskillningslös, överdimensionerad och djupt skamlig vapenexport. Krigarkungarna passar ändå sällsynt illa som symboler för vårt nutida Sverige som vi vill se det. Det finns även nyare monument som förtjänar att ifrågasättas. Vid E4:ans infarter till Linköping står olika stridsflygplan på pelare. Är det verkligen som vapensmedja staden vill presentera sig? 

Gustav II Adolf.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Lika viktigt som det är att flytta undan symboler för det som varit dåligt, är det att lära av historien. Den kan och får inte glömmas. Varför inte inrätta en ”statykyrkogård”? Alltså ett slags museum över de mörkare delarna av vår historia, där statyer av krigarkungar skulle kunna få sin naturliga hemvist. På så vis skulle välbehövlig folkbildning främjas, samtidigt som budskapet i de offentliga miljöerna ändras till det bättre. 

Birgitta borde ersätta

Centrala platser som Karl XII:s torg och Gustav Adolfs torg i Stockholm kan i stället få andra symboler, statyer eller miljöer, som signalerar de värden vi nu värnar och värderar i vårt samhälle. Uttryck för fred, tolerans, frihet och solidaritet hör till sådant som borde välkomna såväl huvudstadens egen befolkning som besökare från andra länder. 

Den heliga Birgitta är en, av flera tänkbara, historiska personligheter som förtjänar att lyftas fram. Hon drev på sin tid vad man gott kan kalla en feministisk utrikespolitik och försökte medla i hundraårskriget som rasade i Europa. Birgitta är på så vis ett föredöme och en god företrädare för värderingar som mänskligheten behöver mer än någonsin, och har utsetts till skyddshelgon för hela EU.

Vi väckte frågan redan 2012

Redan 2012 motionerade vi i riksdagen om att flytta statyerna över krigarkungarna till en mer undanskymd plats och i stället uppföra monument över personer eller företeelser som vi i dagens Sverige är stolta över. Ett sådant beslut måste givetvis föregås av en bred samhällelig debatt och vi hälsar med glädje att en sådan nu tycks vara på väg.


Av Annika Lillemets

Fd riksdagsledamot 

Fd medlem i Miljöpartiet

Valter Mutt

Fd riksdagsledamot

Fd medlem i Miljöpartiet


Så tycker stockholmarna om att riva statyer: