Broschyren från Socialstyrelsen väckte stor uppståndelse och drogs tillbaka.Broschyren från Socialstyrelsen väckte stor uppståndelse och drogs tillbaka.
Broschyren från Socialstyrelsen väckte stor uppståndelse och drogs tillbaka.
Aleksander Gabelic är ordförande för Svenska FN-förbundet. Foto: Svenska FN-förbundetAleksander Gabelic är ordförande för Svenska FN-förbundet. Foto: Svenska FN-förbundet
Aleksander Gabelic är ordförande för Svenska FN-förbundet. Foto: Svenska FN-förbundet

Flyktingvågen har blottlagt det orimliga i vår lagstiftning

Publicerad

Samhället sänder signaler om att familjer kan gifta bort sina barn utan att det får kännbara konsekvenser.

Våra folkvalda måste agera i enlighet med vad svenska folket tycker i barnäktenskapsfrågan, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | BARNÄKTENSKAP. Debatten nyligen om Socialstyrelsens broschyr "Information till dig som är gift med ett barn" borde inte komma som en överraskning för den som har följt barnäktenskapsfrågan. Broschyren, som var korrekt i sak om än olyckligt formulerad, är bara ytterligare ett i raden av exempel på att det offentliga Sverige ännu inte har gjort upp med tanken på att barn skulle kunna vara gifta. Det beror i sin tur på länge kvardröjande politisk ovilja att slå fast att barnäktenskap är ett problem i Sverige, att hederskulturen existerar även här och att framför allt flickor i svenska förorter är utsatta.

En 14-åring kan registreras som gift

Trots en relativt ny lag mot barn- och tvångsäktenskap och ett färskt utredningsförslag gäller ännu principen "förbud men med undantag" i Sverige. Det har gjort det möjligt för Skatteverket att registrera en 14-åring som gift och det förklarar rubrikval och ton i Socialstyrelsens broschyr. 

Den lag som stärktes något 2014 har lett till fällande dom endast i ett fåtal fall. Så sent som den här veckan friades maken i ett domslut om ett äktenskapsliknande arrangemang och den unga flickans föräldrar fick villkorlig dom. Allt detta sänder signaler att familjer kan gifta bort sina barn utan att det får kännbara konsekvenser.

Vi fram emot en svensk myndighetsbroschyr med rubriken "Barnäktenskap är totalförbjudet i Sverige".

 

LÄS MER: Flickbrudar ska inte vara till salu i Sverige

 

Det är välkommet och glädjande att den kulturrelativism som länge dominerade debatten undan för undan har ersatts av ett rättighetsperspektiv, även bland ledande politiker. Sveriges nya barn- och jämställdhetsminister Lena Hallengren hör till dem som reagerade starkt på Socialstyrelsens broschyr.

Fyra av fem vill se totalförbud mot barnäktenskap

Förhoppningsvis finns nu förutsättningar för att våra folkvalda ska kunna agera i enlighet med vad svenska folket tycker i barnäktenskapsfrågan. Fyra av fem stödjer kravet på ett totalförbud, visade det sig när Svenska FN-förbundet lät Sifo ställa frågan. Med stärkt lagstiftning följer också behovet av kompetensutveckling och tydlig hantering i svenska myndigheter, inklusive rättsväsendet.

I FN:s barnkonvention och i kvinnokonventionen finns ett rättighetsperspektiv som ska skydda flickor och unga kvinnor från att giftas bort. Det återkommer i de globala målen för hållbar utveckling som i mål 5 kräver stopp för barnäktenskap, könsstympning och andra skadliga traditioner. Lena Hallengrens företrädare, Åsa Regnér, ska nu som ny vice chef för FN:s kvinnoorganisation bland annat övervaka att medlemsländerna inklusive Sverige uppfyller dessa mål. 

Det globala arbetet mot barnäktenskap och senare års flyktinginvandring, med flera unga asylsökande som visat sig vara gifta, tydliggör orimligheten i att ha olika lagstiftning för personer som är födda i respektive utanför Sverige.

Vi förväntar oss att riksdagen sätter ned foten

Svenska FN-förbundet har tillsammans med andra frivilligorganisationer, bland annat flera tjej- och kvinnojourer, länge arbetat för att öka medvetenheten om hedersproblematiken i Sverige. Några av oss samlades tidigt i ett nätverk kring kravet på ett totalförbud mot barnäktenskap. 

Vi förväntar oss att regeringen i sin kommande proposition suddar ut de sista resterna av kulturrelativistiskt tänkande och föreslår att riksdagen en gång för alla omöjliggör att barn är, betraktas eller behandlas som gifta i Sverige – oavsett religion, kultur, tradition eller födelseort. 

När väl en sådan lag är på plats ser vi fram emot en svensk myndighetsbroschyr med rubriken "Barnäktenskap är totalförbjudet i Sverige".

 

Av Aleksander Gabelic

Ordförande i Svenska FN-förbundet

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag