Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flyktingpolitiken har anpassats efter en rasistisk människosyn

Migranter i flyktinglägret Lipa i Bosnien.
Foto: FEHIM DEMIR/EPA
Malin Björk (V), Europaparlamentariker.
Foto: OLLE SPORRONG

Skenavrättningar, hundattacker, tortyr och misshandel. Det väldokumenterade våldet och de olagliga direktavvisningarna av människor på flykt längs med EU:s gränser måste få ett slut. 

Varför agerar inte den svenska regeringen? skriver Malin Björk (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Den humanitära situationen för människor på flykt längs med EU:s gränser har länge varit ohållbar. Den senaste tiden har fokus varit på de nedbrunna och undermåliga lägren i Bosnien, nära gränsen mot EU-landet Kroatien. All skuld läggs på Bosnien, men det är hyckleri. Elefanten i rummet är EU:s inhumana flyktingpolitik. EU vill inte organisera ett värdigt mottagande. Människor på flykt tvingas i stället olagligt tillbaka innan de når ett EU-land där de har rätt att söka asyl.  

Jag har själv sett våldet på plats

Vi ser ett intensifierat gränsvåld. Jag har själv sett det på plats. För drygt ett år sedan besökte jag den kroatiska gränsen och flera flyktingläger i Bosnien och alla migranter jag mötte berättade och våld och övergrepp från den kroatiska gränspolisen. Det rör sig om skenavrättningar, hundattacker, tortyr, misshandel, pistolhot och om människor som tvingas klä av sig och stå i kallt vatten upp till halsen. Polisen bränner deras pengar och mobiltelefoner.

Våldet mot flyktingar, som inte bara sker vid gränsen mellan Bosnien och Kroatien utan även vid gränser som den mellan Grekland och Turkiet, mellan Slovenien och Italien eller i Albanien, är ingen nyhet för EU:s ledare eller den svenska regeringen. 

900 dokumenterade vittnesmål

I december släppte EU-parlamentets vänstergrupp The Black Book of Pushbacks, som jag och min spanska partigruppskollega Miguel Urbán också överlämnat till EU-kommissionär Ylva Johansson. Boken innehåller nära 900 dokumenterade vittnesmål av olagliga direktavvisningar, tortyr och våld vid EU:s gränser. Våldet utförs av både nationella gränspoliser och av EU:s egen gränspolis Frontex, med full straffrihet. 

Våra skattepengar ska inte gå till att militarisera EU:s gränser och begå övergrepp mot dem som flyr sina hemländer.

När Frontex chef Fabrice Leggeri i EU-parlamentets ansvariga utskott ställdes till svars för flera fall av pushbacks vid gränsen mellan Grekland och Turkiet, ljög han oss ledamöter rakt upp i ansiktet och förnekade att det skett, trots de graverande bevisen.  

Var är reaktionerna från regeringen?

Så nu undrar jag: Var är reaktionerna? Vad gör den svenska S/MP-regeringen? Vad tänker migrationsminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg göra för att stoppa våldet och dessa illegala pushbacks? Hur kan de ha fortsatt förtroende för Fabrice Leggeri och Frontex?

Våldet och förnekandet av flyktingars rättigheter är en konsekvens av att såväl EU som Sverige har anpassat flyktingpolitiken efter en rent rasistisk människosyn, ledda av demagoger som Viktor Orbán i Ungern och Jimmie Åkesson i Sverige. 

Men vi är många som vill se ett solidariskt flyktingmottagande och vi accepterar inte att EU och dess medlemsländer bryter mot egna lagar och internationella åtaganden. Våra skattepengar ska inte gå till att militarisera EU:s gränser och begå övergrepp mot dem som flyr sina hemländer.

Tre omedelbara åtgärder

Såväl Frontex som EU-kommissionen och EU:s medlemsländer måste agera för att stoppa våldet, säkerställa rätten att söka asyl och skapa ett värdigt mottagande. Vi kan börja med tre omedelbara åtgärder:

Sparka Frontex chef Fabrice Leggeri. Det är oacceptabelt och skamligt att en chef som ljuger om den egna myndighetens väldokumenterade övergrepp får sitta kvar.

Tillsätt oberoende utredningar av våldet och direktavvisningarna vid EU:s gränser. Den interna utredning som Frontex utlovat är inte på långa vägar tillräcklig.

Ställ de skyldiga till svars. Det är djupt skamligt och ett brott mot rättsstatens principer att de personer som begått övergreppen går fria och därmed uppmuntras att fortsätta med våldet.

Agera nu – annars är ni medskyldiga

Sveriges regering och den minister som har ansvar för Sveriges delaktighet i Frontex är ytterst ansvariga från svenskt håll. Mikael Damberg måste lyfta frågan i EU:s ministerråd och kräva ett stopp på våldet och olagligheterna vid EU:s gränser. Allt annat är att göra sig medskyldig.  


Av Malin Björk (V)

EU-parlamentariker