Svenska småföretagare behöver ställa in sig på höjda skatter – den varningen kommer från Henrik von Sydow, omvärldsanalytiker på Carnegie Privatbank. Mycket pekar på att regeringens olika utredningar kommer att landa i höjda skatter på företagande. Den enkla anledningen är att regeringen snart får slut på pengar. Men Sverige måste välja en annan väg. Om flyktingkrisen ska finansieras med höjda skatter på företagande kommer det bara spä på den arbetslöshetskris som redan är på väg.
Kostnaderna för flyktingmottagandet fortsätter att öka och resurserna börjar ta slut. Samtidigt måste fler bostäder, sjukhus och infrastruktur byggas i takt med att befolkningen växer med 10 000 per vecka. Staten kan inte låna hur mycket som helst. Regeringen kan med svagt opinionsstöd inte våga sig på att höja skatten på arbete. Den lösning som blir kvar är att beskatta företagen hårdare. Men politiken är ogenomtänkt, och riskerar leda till en arbetslöshetskris.
De personer som kommer till Sverige är framför allt unga män, antingen redan i arbetsför ålder eller snart på väg dit. Inom kort kommer många flyktingars familjer att också söka sig till Sverige som anhöriga. Om Sverige ska klara sysselsättningen utifrån dagens nivåer krävs det att minst 7 000 nya arbeten skapas varje vecka, varav cirka 5 000 i näringslivet och resten i offentlig sektor. Oroväckande nog har Sverige ingen strategi för dessa nya jobb.
Storföretag inom industrin har traditionellt spelat en viktig roll för jobben. Men även när det går väl för de svenska storföretagen finns ingen garanti att de nya jobben kommer Sverige till del, eftersom företagen blir alltmer internationella. Svenska teknikkoncerner har som exempel vuxit med 200 000 nya jobb sedan 2006. Problemet är bara att allt detta jobbskapande har skett i utlandet. I Sverige har samma koncerner minskat antalet arbetstillfällen med 18 000. Rykten går nu till och med om att Ericsson kan bli uppköpt av amerikanska Cisco.
Befolkningen ökar kraftigt och de stora företagen flyttar alltmer bort sitt ägande och sina arbetstillfällen från Sverige. Förhoppningen måste stå till nya och växande företag. Problemet är bara att läget inte ser bra ut. Istället för att öka har nyföretagandet minskat. Under andra kvartalet 2015 startades 1 100 färre företag jämfört med samma kvartal föregående år. Jobbtillväxten är samtidigt alldeles för svag. Under förra året växte jobben i näringslivet med ungefär 260 per vecka. Takten måste bli 20 gånger högre om inte flyktingkrisen ska översättas till en massiv arbetslöshetskris.
Så vad är planen? Regeringen tycks hoppas att jobben automatiskt uppkommer i takt med att befolkningen växer. Visst kan man tänka sig att de 5 000 jobb per vecka i privat sektor som behövs ska växa fram spontant. Men det förutsätter en perfekt fungerande marknad, vilket med tanke på utmaningarna med integrationen är önsketänkande. Det kan låta som en klyscha, men förutsättningarna för nya och växande företag måste verkligen stärkas om jobbtillväxten ska bli 20 gånger högre.
Att höja skatterna på småföretagen är en katastrofalt dålig idé. PricewaterCoopers och Världsbanken har räknat ut att ett typiskt företag i Sverige betalar hela 53 procent i skatt – när man summerar alla olika skatter. Det är 11 procent högre än i övriga EU. Det är inte svårt att hitta utredningar och forskning som landat i att sänkt skatt behövs om svenska företag ska växa och skapa fler jobb. Men hur ska det gå om den redan höga skatten höjs ännu mer?
Det har länge talats om att Sverige behöver en politik som verkligen bejakar företagandet. I dag måste vi gå från ord till handling. Den minskning av regelkrånglet som Alliansen utlovade, men aldrig realiserade, måste faktiskt ske. Det måste bli mera lönsamt att driva företag, så att investeringarna i nya jobb ökar. Infrastrukturen behöver stärkas och yrkesutbildningarna bli fler. Utan en offensiv företagarpolitik kommer det vara svårt att undvika den arbetslöshetskris som flyktingkrisen riskerar att mynna ut i.
Nima Sanandaji
Tekn. Dr. och samhällsdebattör
Erik Sjölander
Näringspolitisk talesperson Småföretagarnas riksförbund
■ Sanandaji och Sjölander har skrivit boken "Jakten på företagsamhet"