Flyg till Thailand – och rädda klimatet

Emma Wiesner är civilingenjör och nummer tre på Centerpartiets EU-lista.

Klimatfrågan handlar inte om att kämpa emot nyfikenhet och äventyrslusta. 

Tvärtom är det människans nyfikenhet och uppfinningsrikedom som kommer att lösa klimatfrågan, skriver Emma Wiesner (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | KLIMAT. Svensken lider inte bara av klimatångest, i den svenska debatten råder närmast klimatpanik.

Frågan om våra resvanor debatteras flitigt, och såväl kändisar som kolleger i fikarummen har fått skämmas när de kommit tillbaka från ledighet alltför brunbrända. Självklart bör vi reflektera över våra levnads- och resvanor och minska på onödigt resande när det är möjligt. Att vi minskar vårt flygande och anpassar vårt beteende är ett steg i rätt riktning.

 En större fråga än den enskildes semestervanor

Samtidigt är transportsektorns klimatpåverkan en större fråga än den enskildes semestervanor. Att ge folk dåligt samvete för att de besöker släktingar i en annan del av landet med hjälp av flyget är inte rätt väg att gå. Istället för att få fler att engagera sig för klimatet så polariserar det miljödebatten. 

Att resa, upptäcka nya platser och kulturer och prova spännande arbeten utomlands är både en dröm och en drivkraft hos många. Lösningen på klimatfrågan handlar inte om att kämpa emot nyfikenhet och äventyrslusta. Tvärtom är det människans nyfikenhet och uppfinningsrikedom som kommer att lösa klimatfrågan.


LÄS MER: Klimatdiktaturen – ser ni hur den normaliseras?


Utmaningen ligger i att sätta politisk press så att vi kan fortsätta att resa, men på andra klimatvänliga sätt. Till att börja med måste vi sluta subventionera fossilt flygande och se till att det bär sina egna kostnader. 

Alternativa tekniker ges utrymme

När mer press och ekonomiska krav ställs på branscher med höga utsläpp så stimuleras utvecklingen och alternativa tekniker ges utrymme. Svenskt Flyg menar att vi redan har lösningarna. Det fossila drivmedlet kan ersättas med biodrivmedel, och nya tekniker såsom el-flygplan förväntas inte vara långt borta.

Att straffa flyget och själva resan i sig är därför ett slag i luften. Politiken måste i stället få till skatter och styrmedel som gör att flyget belastas för sin klimatpåverkan. Ett teknikskifte inom flyget är redan på väg och när det sker är det inte resande i sig som ska skuldbeläggas.

Hoppas att jag får göra verklig skillnad för klimatet

I maj är det val till Europaparlamentet. Fler engagerade politiker som tar klimatfrågan på allvar på EU-nivå och skapar drivkrafter för energiomställning inom flyget kan göra oerhört stor skillnad. Till exempel så behöver Chicagokonventionen omarbetas och transportsektorns utsläpp inkluderas i EU:s utsläppshandel. Som tredjenamn för Centerpartiet hoppas jag på din röst i valet, och att jag får möjligheten att göra verklig skillnad för klimatet på EU-nivå. 


LÄS MER: Kör över vårt folk, Löfven – klimatet måste räddas


Vi når resultat och samhällsutveckling när vi ställer krav på både rörlighet och minskad klimatpåverkan. Ett modernt samhälle borde inte tvinga oss att välja mellan dessa. Att minska rörlighet, resande och handel är ett steg tillbaka i utvecklingen och kan inte vara ett alternativ. Teknik för en grön omställning finns redan, nu krävs det mer från politiken att få det att bli verklighet.

Är i högre grad benägna att klimatkompensera

Att miljömedvetna fortsätter resa men samtidigt är konstruktiva och ställer högre krav på både flygindustrin och politiken är därför en klimatåtgärd. Dessa resenärer är dessutom i högre grad benägna att klimatkompensera och välja miljövänliga alternativ, en nyckel för att flygbolagen ska förstå att betalningsvilja och medvetenhet finns.

Flyget fyller många viktiga samhällsfunktioner. Klimatomställningen måste därför också ske inom flyget. Att miljörörelsen vill fortsätta resa, men göra det klimatvänligt, är därför ett viktigt steg för att inkludera flyget i omställningen. 

Jag är därför övertygad om att miljöpartister och influencers som flyger till Thailand kan bidra till att rädda klimatet.


Av Emma Wiesner

Civilingenjör och #3 på Centerpartiets EU-lista