Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flipperspel är inte första steget mot spelmissbruk

Samtliga riksdagspartier – utom Centerpartiet – var i förra veckan rörande överens om att dessa klassiska maskiner skulle ges en nådastöt, skriver Rickard Nordin (C).
Det har aldrig producerats ett flipperspel som kan skriva ut ett kvitto, skriver Rickard Nordin (C).
Foto: LASSE SVENSSON

Flipperspel har aldrig byggts för att ge ett kvitto – ändå är det vad riksdagen bestämt att de ska göra. 

Det är orimligt att tro att flipperspel är en inkörsport till spelmissbruk. 

Jag vill tro att de hade otur när de tänkte eller var för lata, skriver Rickard Nordin (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. För 50 år sedan – i november 1972 – kom spelet Pong. Vi är många som har minnen, egenupplevda eller förmedlade från äldre släkt och vänner, om hur det blev arkad- och tv-spelens genombrott. 

Att riksdagen i förra veckan därför kom på att det ett halvt sekel senare behövs kvittoskrivare på varje sådant spel är inte bara sorgligt dålig fingertoppskänsla, det visar också vad som sker om alltför många politiker låter myndigheter stå för politikutvecklingen utan att tänka igenom konsekvenserna själva.

Förra veckan gick också Dreamhack av stapeln, världens största spelfestival. Där fanns en nostalgihörna med maskiner som väcker många minnen. Maskiner som entusiaster vårdar, reparerar och generöst delar med sig av. Maskiner från en tid när politiker debatterade om videovåld var skadligt och då även lagar skapades för att begränsa de påstått farliga ungdomsmiljöer som flipperhallarna utgjorde.

Nådastöt mot klassiska maskiner

Tyvärr lever de föreställningarna kvar. 

Samtliga riksdagspartier – utom Centerpartiet – var i förra veckan rörande överens om att dessa klassiska maskiner skulle ges en nådastöt. Det ska införas kvittokrav. Motsvarande krav har aldrig funnits trots betydligt högre omsättning och liknande lagstiftning finns ingenstans i världen. Det har aldrig producerats ett flipperspel som kan skriva ut ett kvitto.

Spelet Pong kom 1972 och anses vara det första framgångsrika arkadspelet.
Foto: SIMON TANG / SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL

Moderaterna motiverade sitt ställningstagande med att de vill skydda människor och konsumenter för att se till att färre hamnar i ett missbruk. 

Socialdemokraterna anförande att det gäller att minska spelmissbruk i samhället och minska risken att barn, unga och andra sårbara i samhället på olika sätt ska hitta vägar in i spelandet och in i att spela på ett sätt som är onyttigt och farligt. 

Jag vill tro att övriga partier bara hade otur när de tänkte och sedan hade svårt att finna motiveringar när de skulle försvara sig.

Har de någonsin testat ett flipperspel? Hur de i så fall kan få det till att flipperspel är inkörsporten till spelmissbruk övergår nog de flestas förstånd.

Frågan är vad nästa steg är? Vi är nog många som spelar bort en hundralapp eller två på Lisebergs chokladhjul i jakten på stjärnvinsten, eller för den delen kyrkans jullotteri där det alltid är någon annan som vinner den hemystade osten. 

För att inte tala om de lotterier som både Moderaterna och Socialdemokraterna själva bedriver. 

Vill tro att de var för lata

I alla de spelen är det ju dessutom fysiska vinster till skillnad från ett arkad- eller flipperspel där du kan vinna ett frispel och om du har tur äran att skriva in din trebokstavssignatur på topplistan. Hur det kan jämföras med spelmissbruk på onlinecasinon är oförståeligt.

Jag vill tro att övriga partier bara hade otur när de tänkte och sedan hade svårt att finna motiveringar när de skulle försvara sig. Att de var för lata för att fundera över konsekvenserna av ett krav som Skatteverket ville driva igenom. 

Alternativet är nämligen att de på allvar ser flipperspel och klassiska arkadspel som ett hot mot barn och unga. Lyckligtvis får nu övriga riksdagspartier en ny chans. 

Upp till bevis

I vår kommer frågan upp igen, eftersom det finns en inlämnad motion i riksdagen som föreslår avskaffandet av de tio sämsta reglerna i Sverige. Det handlar om allt ifrån tillståndskrav på varmkomposter och danstillstånd till kvittokrav på flipperspel och förbud mot att flytta stenhögar. 

Då är det upp till bevis. Ska byråkratiska regler som tidigare inte behövts få ta kål på de sista entusiasterna som upprätthåller en del av vår kulturhistoria eller ska även min son få uppleva hur mycket spänning som kan finnas i en stålkula som dansar runt i ett flipperspel?


Av Rickard Nordin (C)

Riksdagsledamot

Felsägningen i riksdagen river ner skratt: ”Ursäkta”

Ur arkivet: Försvarsminister Pål Jonson (M) kallade sin företrädare för försvarsminister.