Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Unga flickor i Sverige riskerar att könsstympas

Bayan Nasih är människorättsaktivist och föreläsare inom hedersvåld och könsstympning.Foto: Elisabeth Ubbe
Cirka 19 000 flickor uppskattas enligt Socialstyrelsen ingå i en riskzon där vårdnadshavarna har en positiv attityd eller är ambivalenta till könsstympning även efter migration till Sverige.Foto: HAMPUS HAGSTEDT

Så länge det finns en positiv attityd till könsstympning bland människor som kommer från länder där könsstympning förekommer lever flickor i Sverige i riskzonen.

Det krävs omedelbara och konkreta satsningar, skriver Bayan Nasih, människorättsaktivist.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | FÖRTRYCK. Sommaren 2018 släppte regeringen en nationell handlingsplan mot könsstympning av flickor och kvinnor. En sådan har varit efterlängtad av många aktörer i samhället som arbetar, och har arbetat, mot problematiken under flera år. 

Men trots handlingsplanen hände inte så mycket när den väl kom. Inga diskussioner eller debatter kring innehållet. Jag är själv en av flera förespråkare för en handlingsplan, men dessvärre blev även jag besviken.

Prostitution och människohandel

Åtgärderna i planen utgår från de fyra målsättningarna som ingår i regeringens nationella strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck och prostitution och människohandel för sexuella ändamål. 

Handlingsplanen mot könsstympning täcker tio olika åtgärder som ska delredovisas och slutredovisas till Socialdepartementet mellan 2019 och 2021. 

 

LÄS MER: I Sverige lever kvinnor under könsapartheid

 

Inget barn i Sverige ska riskera att bli utsatt

Visserligen behöver Sverige en målinriktad strategi för att förebygga alla typer av våld. Men vad gäller frågan om könsstympning krävs omedelbara, rejäla, konkreta satsningar. Detta för att vi ska kunna uppmärksamma barn och unga som redan är könsstympade när de kommer till Sverige, och för att säkerställa att inget barn i Sverige ska riskera att bli utsatt för könsstympning.

Könsstympning är ett mycket större problem än vad vi har insett och det är viktigt att vi påminner oss om att den sker i en kontext som har sin grund i oskuldsnormer och hederstänk, vilket kräver ett helhetsgrepp. Frågan måste integreras i dagligt arbete här och nu.

Skolflickor har väntat flera år

Jag är tveksam till om handlingsplanen mot könsstympning fyller detta behov. Vi har skolflickor i Sverige som många gånger väntar flera år innan de samlar kraft och berättar för en vuxen att de behöver hjälp. Vi kan inte lägga det ansvaret på flickorna. De ska inte behöva vänta. Professionella ska vidta åtgärder vid flickornas första kontakt med svenska myndigheter. Samma sak gäller om det finns misstanke om att brott kan begås. 

Vi kan inte blunda för att det finns flickor som är i riskzonen i Sverige så länge det finns en positiv attityd till könsstympning bland föräldrar, vuxna män, kvinnor, pojkar och flickor som kommer från länder där könsstympning är vanligt förekommande.

Har arbetat med frågan sedan 1982

I den storstadskartläggning av hedersrelaterat våld som kom i höstas presenteras siffror som jag ser som väldigt oroande.

35 procent av pojkarna som ingår i den grupp som i studien benämns "våldsnormsgruppen" tycker att det är ganska eller jättedåligt att könsstympning av flickor och kvinnor är förbjudet. 30 procent av dem som ingår i den som benämns "oskuldsnormsgruppen" tycker att förbudet mot könsstympning är dåligt.

Sverige har arbetat med den här frågan sedan 1982. Vi kunde ha varit en förebild för alla andra länder i Europa, men tyvärr är vi inte där än. Det pågår arbete på olika platser i landet, men det finns mycket kvar att göra. Sveriges regering har lovat att bekämpa hedersvåld kraftfullt. För att vi ska kunna gör det måste arbetet mot könsstympning prioriteras.

 

LÄS MER: Tysta inte den starkaste rösten mot hedersvåld 

 

Vill  hylla och hedra 

I dag, på den internationella dagen mot könsstympning, vill jag hylla och hedra alla flickor och kvinnor som gör motstånd mot könsstympning.

De söker hjälp, de berättar för andra om grymheten, de lider, de blir arga, de flyr, de skriver, de talar, de målar, de sjunger och de dansar så väl i Sverige som i resten av världen. 

De är mina riktiga hjältar. 

 

Av Bayan Nasih 

Människorättsaktivist och föreläsare inom hedersvåld och könsstympning