Vi förväntar oss att Migrationsverket tar till sig den kunskap som faktiskt finns om könsstympning och hederskultur i Somalia, skriver artikelförfattarna. Foto: SAMUEL UNÉUSVi förväntar oss att Migrationsverket tar till sig den kunskap som faktiskt finns om könsstympning och hederskultur i Somalia, skriver artikelförfattarna. Foto: SAMUEL UNÉUS
Vi förväntar oss att Migrationsverket tar till sig den kunskap som faktiskt finns om könsstympning och hederskultur i Somalia, skriver artikelförfattarna. Foto: SAMUEL UNÉUS
Sara Mohammad grundade organisationen GAPF, som kämpar mot hedersvåld. Foto: IZABELLE NORDFJELLSara Mohammad grundade organisationen GAPF, som kämpar mot hedersvåld. Foto: IZABELLE NORDFJELL
Sara Mohammad grundade organisationen GAPF, som kämpar mot hedersvåld. Foto: IZABELLE NORDFJELL
Mikael Thörnqvist är journalist och författare. Medlem av Glöm aldrig Pela och Fadime.Mikael Thörnqvist är journalist och författare. Medlem av Glöm aldrig Pela och Fadime.
Mikael Thörnqvist är journalist och författare. Medlem av Glöm aldrig Pela och Fadime.

Flickorna kontrollerar inte sitt kön – det gör släkten

Publicerad

Sara och Nora skickas tillbaka till hederskulturen. 

När deras hemlighet upptäcks kan de straffas med döden, skriver Sara Mohammad och Mikael Thörnqvist från organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I ett reportage som visades den 4 oktober berättade SVT:s Aktuellt om två tonåriga somaliska flickor som vägrats uppehållstillstånd i Sverige. Nora och Sara hade båda, liksom den absoluta majoriteten av alla flickor i Somalia, könsstympats i födelselandet.

I Somalia praktiseras den mest barbariska varianten av könsstympning, så kallad infibulation. Det innebär att synliga delar av klitoris samt yttre och inre blygdläppar skärs bort. Därefter sys vaginalöppningen ihop så att endast ett litet hål lämnas. 

Det fasansfulla övergrepp som stympningen innebär utförs till råga på allt av medicinskt fullständigt okunniga personer, under katastrofala hygieniska förhållanden och utan bedövning. Omedelbara komplikationer är legio och dödsfall förekommer.

Lider av ständig smärta

Även de långsiktiga följderna är förödande för de drabbade. Tortyren upphör nämligen inte efter det initiala ingreppet, utan har faktiskt bara börjat. Urin och mensblod har svårt att passera genom den minimala öppning som återstår. Följden blir infektioner, svåra smärtor och ständiga trängningar. Drabbade flickor kan ofta upplevas som arga och lynniga; orsaken är de ständiga plågor som infibulationen har gett upphov till.

Ett ljus i mörkret är att rekonstruerande kirurgi ofta kan lindra besvären. Att öppna flickans könsorgan igen är en sådan möjlighet. Men att skicka tillbaka henne till Somalia efter en dylik operation försätter henne i en mycket svår och potentiellt livshotande situation. Det finns nämligen en uppenbar risk att närstående upptäcker att hon varit ihopsydd, men öppnats. Slutsatsen som dras är att hon haft könsumgänge utan att vara gift, vilket naturligtvis är strängt förbjudet i den omgivning hon då befinner sig i. Om hon i så fall bara blir socialt utstött har hon sluppit relativt lindrigt undan, men risken är stor att hon kan komma att straffas med döden.

Migrationsdomstolen visar stor okunnighet

Sverige har länge utmärkt sig genom en generös flyktingpolitik. De könsstympade somaliska flickorna tycks dock vara ett undantag. Möjligen – förhoppningsvis är det inte ren cynism – beror det på okunskap. Enligt SVT skriver Migrationsdomstolen i sitt avslag till Nora att ingen annan än hon själv behöver veta att hon låtit öppna sig och att man inte vet vad en eventuell blivande make skulle tycka om det. 

Det är häpnadsväckande okunnigt. Könsstympning är ett lackmustest på att personen lever i en hederskontext, och i den är det inte flickan själv som äger och kontrollerar sitt könsorgan. Det gör familjen, maken, släkten.

Riksorganisationen GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime) kräver att alla flickor som befinner sig i samma omöjliga sits som Nora och Sara beviljas uppehållstillstånd i vårt land. Vi välkomnar att Migrationsverket under det senaste året har gjort satsningar för att öka organisationens medvetenhet om hedersrelaterat våld och förtryck. Vi förväntar oss att myndigheten nu också tar till sig den kunskap som faktiskt finns om könsstympning och hederskultur i Somalia. Annars riskerar vi att skicka minderåriga flickor till ett liv i misär eller rakt in i döden.

 

Av Sara Mohammad

grundare av Riksorganisationen GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime)

Mikael Thörnqvist 

Journalist, författare, medlem i GAPF

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag