Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fler politiker behöver stå upp mot islamismen

Galaxia Wallin, journalist och föreläsare.
Foto: Sanna Percivall
Magnus Norell, forskare.
Foto: Gustav Mårtensson
Annika Braun, ordförande Demokrativärnet.
Foto: Anneli Larsson
Alexandra Hedborg, Moderaterna i Järfälla.

Det är en ynkedom att vissa köper ett narrativ som gör gällande att kritik av islamism har med rasism att göra.

Vi vill visa vårt stöd till Ann-Sofie Hermansson som står pall för trycket – trots att många andra politiker fegar ur, skriver Galaxia Wallin med flera.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Politiker som har en tydlig kompass och står upp för demokrati och jämställdhet förtjänar respekt. Ann-Sofie Hermansson är en av de politiker som vi har respekt för oavsett om vi delar de politiska uppfattningar hennes parti står för eller inte. Rättegången mot Hermansson inleddes i går och det är märkligt att hon åtalas för grovt förtal med hatbrottsmotiv för att hon skrev i sin blogg att Doubakil och Abdullahi står för extrema åsikter. Det är inte bara Hermansson som anser detta, det finns andra exempel på liknande uppfattningar. Vi håller med Hermansson om att stadens lokaler inte ska användas som plattform för antidemokratiska krafter.

Med skattepengar kommer ansvar

Hermansson tydliggjorde att det står vem som helst fritt att skapa och propagera inom lagens gränser, men att staden inte ska legitimera personer som företräder en extrem linje som inte är förenlig med Sveriges demokratiska principer. Vi håller med henne om det. Även personer med extrema åsikter har rätt att uttrycka dem, men inte med hjälp av skattebetalarnas pengar och inte på offentliga arenor. 

Den åtalade: Ann-Sofie Hermansson, tidigare gruppledare för S i Göteborg.
Foto: HANNA BRUNLÖF

Offentliga resurser ska användas för verksamheter som utgår från grundlagens deviser, och har mål som är kompatibla med dem. Medborgarnas identiska rättigheter och skyldigheter, oavsett kön, etnicitet, religion och sexuell läggning samt majoritetsbeslut som de mest legitima besluten, är fundament för en demokratisk ordning. Mötes-, åsikts- och yttrandefrihet är också grundlagsskyddade med all rätt. Men att sprida politiska ideologier som har särlagstiftning och könsapartheid som samhällsmål, med hjälp av användande av våra offentliga resurser, är sannerligen ingen medborgerlig eller mänsklig rättighet. 

Försöker skrämma till tystnad

Det är väntat att Muslimska mänskliga rättighetskommittén, MMRK, och andra organisationer som står dem nära ideologiskt och organisatoriskt, gör vad de kan för att skrämma sina kritiker till tystnad. Det är svagt att böja rygg inför den snabbast växande antidemokratiska ideologin vi har i dag i Sverige. Det är en ynkedom att vissa köper ett narrativ som gör gällande att kritik av den politiska ideologin islamism har med rasism att göra.

Det behövs ett mer moget och öppet debattklimat

Ironiskt nog är islamism en ideologi som bygger på att göra skillnad på människor på samma vis som rasism gör. Islamismen utgår från könsapartheid och särlagstiftning utifrån kön, religion och sexuell läggning. Den som vill framstå som demokratins försvarare bör alltså uttryckligen och aktivt ta avstånd från islamism som har orsakat mycket lidande, inte minst för muslimer.

Vi vill se ett mer öppet debattklimat

Det behövs ett bättre politiskt ledarskap och politiker som är beredda att skydda landet och lösa konflikter när de uppstår. Det behövs ett mer moget och öppet debattklimat som inte bidrar till varken tystnadskultur eller till att missbruka användande av allvarliga anklagelser som rasism. Vi behöver fortsätta värna vårt sekulära samhälle och vår demokrati. Vi vill med denna text visa vårt stöd till Ann-Sofie Hermansson som står pall för trycket från islamister – trots att många politiker fegar ur. 

Nu är saken i rättens händer och vi litar på vårt rättssystem. 


Av Galaxia Wallin

Journalist och föreläsare 

Annika Braun

Ordförande Demokrativärnet 

Lena Malmberg

Styrelseledamot för Medborgerlig Samling, distrikt Stockholm

Sameh Egyptson 

Religionsforskare och debattör

Magnus Norell

Forskare och Gapf-ambassadör

Peter Wallenskog

Entreprenör och Demokrativärnet

Maria Rashidi

Kvinnorättsaktivist

Lisbeth Sunden Andersson

Fd riksdagsledamot M och ordförande Selma Folkhögskoleförening

Ulf Boström

Integrationspolis

Monica Söderlind

Kemist och ekonom

Karin Kullersten

Konstnär

Ann Brodin Thorsson

Undersköterska och demokratiförsvarare

Jesper Söder

Föreläsare 

Bengt Sareld

IT-konsult

Cecilia Jackson

Demokrativärnet

Alexandra Hedborg

Moderaterna i Järfälla

Maria Hind Alias

Ordförande S-föreningen för jämställdhet, emot hedersförtryck och våldsbejakande extremism

Zeliha Dağlı

Aktivist och förortsfeminist

Louise Molander

Frilansjournalist

Ann Charlott Altstadt

Frilansskribent