Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fler kränkande frågor med en samtyckeslag

Thomas Bodström, advokat och tidigare justiteminister.

Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Maja Suslin / Tt / TT NYHETSBYRÅN

"Berätta hur det gick till senast du hade sex? Gav du ditt samtycke då?"

En samtyckeslag kommer inte att leda till fler fällande domar – i stället är risken stor att fler integritetskränkande frågor kommer att ställas till brottsoffren, skriver advokaten Thomas Bodström.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det ropas oavbrutet på en ny sexualbrottslag, trots att det inte är lagstiftningen som är problemet till att det är så få fällande domar i våldtäktsmål. Och även fast det har kommit nya lagar de senaste åren så lever kravet vidare.

Många ropar på att lagen ska byggas på ett samtycke från brottsoffret, det vill säga om offret inte samtyckt till att ha sex ska det bedömas som en våldtäkt. Regeringen har också tillsatt en utredning om det – vilken gång i ordningen är svårt att säga. Att bygga en lagstiftning på brottsoffrets samtycke kan till en början låta som en bra ordning, men det kommer inte leda till fler fällande domar.

Låt oss först klargöra att det inte går att jämföra antalet fällande domar mellan olika brott. Det är som att jämföra äpplen och päron. När det gäller rattfylleri är det närmast 100 procent att bevisning räcker om polisen griper någon berusad person som kör bil. Det är väldigt svårt att få till en rimlig förklaring till varför man skulle ha rätt att göra det.

Detsamma gäller narkotikabrott avseende eget bruk. Om man har narkotika i kroppen så ska det mycket till för att förklara bort det.

 

LÄS MER: Äntligen ska det räcka med att säga "nej"

 

När det gäller sexualbrott är det av naturliga skäl svårt att bevisa ett brott, eftersom det sällan finns några vittnen. Det gäller särskilt i de situationer där den misstänkta säger att de har haft sex, men att det varit frivilligt. Då står oftast ord mot ord. Det är då viktigt att understryka att det inte handlar om att ta reda på vem man tror på mest. Det räcker nämligen inte med att man tror mer på offret så länge det inte går att utesluta att det gått till som den misstänkta hävdar.

Även med en lag som bygger på samtycke kvarstår exakt samma bevisproblem. Det säger också regeringens utredare Mari Heidenborg som leder arbetet till den nya sexualbrottslagen. De som förväntar sig fler fällande domar kommer därför bli rejält besvikna. Men en ny lag som bygger på samtycke kan också bli en försämring för brottsoffret.

När jag har företrätt kvinnliga brottsoffer i sexualmål känner de sig ofta kränkta i rättssalen. Eftersom det inte går att förbjuda frågor generellt om hur kvinnan är klädd med mera (det kan ju till exempel finnas DNA på ett par trosor) så gäller i stället principen att man endast får ställa relevanta frågor utifrån det enskilda fallet.

 

LÄS MER: Experter: Vi kräver en samtyckeslag

 

Om frågor ställs som berör kvinnans karaktär ska domaren stoppa dem. Fortfarande förekommer det att sådana frågor ställs – framför allt av en del manliga advokater – oftast för att tillfredsställa en okunnig men hämndlysten klient. Men om lagen bygger på samtycke i stället för vad gärningsmannen har gjort, är det stor risk att fler frågor som rör kvinnans personlighet kommer att ställas.

Den nya lagen kommer förstås inte kräva något skriftligt samtycke. I stället kommer det i rättegångarna att utredas vad kvinnan har sagt och i vilket sammanhang. Det innebär att det kommer att ställas ännu fler obehagliga och integritetskränkande frågor från advokaterna: hur var situationen när du fick frågan om ni skulle ha sex? Kan han ha uppfattat samtycke på annat sätt? Kan ditt uppträdande uppfattats som ett samtycke? Berätta hur det gick till senast du hade sex? Gav du ditt samtycke då?

I stället för att fokusera på lagstiftning som inte kommer att innebära någon förbättring för brottsoffer bör det i stället satsas på brottsförebyggande arbete, polisens arbetsmetoder, mer information till unga tjejer och förbättra attityder hos en del killar. Ytterst handlar det om att förbättra jämställdheten. Med den utgångspunkten vore det väl illa om riksdagen ska klubba igenom en lag som inte leder till fler fällande domar, men som riskerar att öka kränkningen av kvinnors integritet.

 

Thomas Bodström

Advokat och tidigare justitieminister