Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fler brottslingar ska utvisas när lagen skärps

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).Foto: ALEX LJUNGDAHL
Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson (M).Foto: FREDRIK WENNERLUND
Johan Forssell, rättspolitisk talesperson (M).

HD:s dom illustrerar att det finns starka skäl att skärpa reglerna kring utvisningar. Mitt mål är att ha en ny skärpt lagstiftning på plats under den här mandatperioden, och jag ser fram emot en bred samsyn i riksdagen, skriver justitieminister Morgan Johansson (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | BROTT & STRAFF. Maria Malmer Stenergard och Johan Forssell skriver i Expressen om en nyligen meddelad dom i Högsta domstolen, då en våldtäktsdömd man inte utvisas. HD var oenig, och domen understryker enligt min mening att regelverket måste ses över.

Vi socialdemokrater gick till val på att skärpa reglerna kring utvisning. Människor som kommer hit ska följa svenska lagar och regler. Gör man inte det så ska man heller inte kunna räkna med att få stanna i Sverige.

Avtjäna straffet i hemlandet

Regeringen vill öka möjligheterna till att utvisa på grund av brott. Om man inte är svensk medborgare och begår allvarliga brott, så ska utgångspunkten vara utvisning. Vi vill också utöka möjligheterna till att avtjäna straffet i hemlandet, om det går. Man ska heller inte kunna komma lindrigare undan ur straffsynpunkt om det av olika skäl inte går att verkställa utvisningen. 

De omständigheter som kan leda till att en dömd inte kan utvisas måste ses över så att det finns en rimlig balans mellan reaktion och brottets allvar. Personens anknytning till Sverige, till exempel om han eller hon har barn här, ska dock alltid vägas in.

I det aktuella fallet bedömdes den dömde ha för stark anknytning till Sverige för att utvisas, trots att han varken har familj eller arbete. Högsta domstolen har därmed lagt ribban väldigt högt för utvisning. 

Starka skäl att skärpa reglerna

Vi hade redan före domen inlett en lagstiftningsprocess, men utslaget illustrerar att det finns starka skäl att skärpa reglerna.

Justitiedepartementet arbetar därför på ett utredningsdirektiv för att göra en översyn av lagstiftningen i syfte att kunna utvisa i fler fall. Bland annat ska kriterierna för vad som kan anses vara en stark anknytning till Sverige ses över. Mitt mål är att ha en ny skärpt lagstiftning på plats under den här mandatperioden, och jag ser fram emot en bred samsyn i riksdagen.

 

Av Morgan Johansson

Justitie- och migrationsminister