Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fler borde jobba sextimmarsdag

Man orkar helt enkelt inte jobba kreativt i högt tempo längre än sex timmar – jobbade vi åtta timmar skulle arbetstempot sänkas och tid för återhämtning kortas, skriver Maria Bråth.
Foto: Anne-Lii Alenius och Shutterstock

Mindre dåligt samvete för att få ihop livspusslet, en kreativare miljö – och framför allt en gladare och friskare personal.

Hos oss jobbar alla anställda sex timmar om dagen och jag förstår inte varför inte fler företag har en sådan modell, skriver företags-vd:n Maria Bråth.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

På företaget där jag är vd arbetar vi alla sex timmar om dagen.

Det började med att min bror Magnus, som var den som grundade företaget tillsammans med vår mor Anna, själv gått ner i tid under sin senaste anställning.

Magnus upplevde själv att detta hade en stor positiv inverkan på vardagen och vi valde därför att ta klivet fullt ut och körde med sex timmars arbetsdag redan från start.

I medierna och mellan politikerna diskuteras det både för och mot sex timmars arbetsdag.

Jag kan inte prata för någon annan, jag kan bara säga hur det fungerar för oss. Vi är en sökmotoroptimeringsbyrå– vårt jobb är kreativt och vi ställer höga krav på alla anställda. Samtidigt vill vi att våra anställda ska må bra, de är ju företagets själva beståndsdelar och om de mår bra så mår företaget bra.

Vår personal hinner med livspusslet.

Småbarnsföräldrar hinner med familjen och hemmet, och slipper, eller åtminstone minskar, på det dåliga samvetet att inte räcka till vare sig på jobbet eller hemma.

Vi hinner varva ner efter jobbet, hinner laga och äta bra mat, hinner umgås med vänner, träna, vila och ladda batterierna.

Detta gör att vi kan börja varje arbetsdag utvilade och redo att arbeta. I långa loppet är jag övertygad om att det kommer att minska, eller förhoppningsvis helt ta bort, långtidssjukskrivningar.


Vår uppfattning är att vi hinner göra lika mycket på sex timmar som våra branschkollegor gör på åtta timmar. Detta för att man helt enkelt inte orkar jobba kreativt i högt tempo längre än sex timmar – om vi jobbade åtta timmar så skulle arbetstempot sänkas och tid för återhämtning kortas. Det är just när vi varvar ner och låter vår kropp och hjärna återhämtas som några av våra bästa idéer kommer till.

Aaron Axelsson, en av experterna på företaget, har själv hävdat att de knivigaste lösningarna på det problem han dagligen stöter på oftast kommer till honom utanför den vanliga arbetstiden.

Det är med andra ord så att man ibland måste låta hjärnan koppla bort arbetet, för att den ska få fritt kreativt spelrum att prestera.

Med sex timmars arbetsdag finns mer tid för återhämtning och därigenom mer tid till att komma på de bästa lösningarna till olika problem.

Inledningsvis hade vi dock tron att vi inte skulle kunna klara av att producera i samma takt som andra företag inom samma bransch. Antagandet var baserat på den erfarenhet och det kunnande vi sedan tidigare hade med oss i bagaget, något som visade sig vara en felaktig analys.

Efter vår uppstart kunde vi nämligen ganska snabbt dra slutsatsen att vår personal, tack vare sextimmarsdagarna, fick mer energi, var mer motiverade, effektivare, samt att de överlag presterade bättre under den tid de spenderade på jobbet.

Det är dessutom tydligt att dessa effekter fortfarande är något som håller i sig och inte enbart något som tillkommer initialt.

Jag har svårt att förstå varför inte fler företag testar kortare arbetsdagar.


Maria Bråth, vd på företaget Brath