Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fixa slutförvaret, Bolund – annars väcker vi misstroende

Miljöpartiet har med hjälp av Centerpartiet satt sitt motstånd mot kärnkraften framför klimatet, skriver L-debattörerna.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Arman Teimouri (L), energi- och näringspolitisk talesperson.
Foto: OLA HEDIN / LIBERALERNA

Det är det enklaste beslutet regeringen har haft att fatta under mandatperioden. Allt talar för att slutförvaret bör godkännas.

Har inget hänt senast runt lucia är Liberalerna beredda att medverka till en misstroendeförklaring mot klimatminister Per Bolund, skriver Nyamko Sabuni och Arman Teimouri (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sveriges elförsörjning är kraftigt försvagad. Ännu är lyset tänt, men regeringens valhänta politik har försatt Sverige i en situation där vi är helt beroende av att grannländerna kan förse oss med el från kol och gas. Själva eldar vi olja innan vintern ens börjat.

Orsaken är att elproduktionen i södra Sverige har nedmonterats genom en rad överenskommelser mellan bland annat Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet. Hälften av de ursprungliga tolv kärnkraftsreaktorerna har stängts trots att både IPCC och svenska energimyndigheten gjort tydligt att kärnkraften behövs för att klara den gröna energiomställningen. 

Läget håller nu på ytterligare förvärras när beslutet om det tilltänkta slutförvaret för använt kärnavfall, som krävs för att kärnkraftsreaktorerna ska kunna köras, håller på att skrotas av regeringen efter 40 år av förberedelser. 

Bara tre år kvar

Beslutet brådskar och trots att regeringen påstår att man tillfälligt löst problemet genom att utvidga mellanlagret för använt kärnbränsle bedömer kraftbolagen själva att osäkerheten i regeringens lösning är så stor att det finns risk att den svenska kärnkraften börjar stängas ned 2024. Utan ett regeringsbeslut i slutförvarsfrågan styrs Sverige alltså mot en djup energikris när reaktorerna tvingas stänga om inte frågan om var avfallet ska ta vägen är löst.

Slutförvarsärendet är det bäst förberedda regeringsbeslutet någonsin – både vetenskapligt och demokratiskt.

Man kan tro att just klimat- och miljöminister Bolund skulle välkomna att det äntligen finns en lösning på en fråga som hans parti så länge varit bekymrade över. Men Miljöpartiet, med hjälp av Centerpartiet, har satt sitt motstånd mot kärnkraften framför klimatet, konkurrenskraften och jobben. Socialdemokraterna har spelat med utan att ta ansvar för, eller kanske ens förstå, konsekvenserna.

Akut beslut behövs

För att inte sätta kärnkraften ur spel för lång tid framöver, vilket skulle vara förödande för både klimatet och svensk konkurrenskraft, behövs nu akut ett regeringsbeslut om hela slutförvarssystemet. Slutförvarsärendet är det bäst förberedda regeringsbeslutet någonsin – både vetenskapligt och demokratiskt. De två berörda kommunerna Östhammar och Oskarshamn har arbetat med frågan sedan mitten av 90-talet. Kommuninvånarna har varit involverade och kan frågan väl. Över 80 procent av Östhammars befolkning vill att slutförvaret byggs där. 

Klimat- och miljöminister Per Bolund (MP).
Foto: VANNI JUNG STÅHLE/TT

Till synes är det här det enklaste beslutet regeringen har haft att fatta under mandatperioden. Allt talar för att slutförvaret bör godkännas. Alla väntar nu på att Bolund ska lägga fram ärendet på regeringens bord för beslut. Men regeringen och Per Bolund fortsätter att sinka beslutet.

Senast i september skickade miljödepartementet ut ett finskt examensarbete och en vetenskaplig artikel på remiss, allt för att slippa fatta beslut. Både remissvaret från Strålsäkerhetsmyndigheten och från Kärnavfallsrådet är tydligt, inget i det nya materialet hindrar regeringen från att fatta sitt beslut.

Misstroendeförklaring mot Per Bolund

Det räcker nu. Regeringen måste förmå att regera landet. Regeringen måste fatta beslut i slutförsvarsfrågan för att hindra att Sverige går mot en akut elkris. Har inte regeringen – oavsett om statsministern heter Stefan Löfven eller om Magdalena Anderson vinner riksdagens stöd – senast runt lucia fattat detta beslut är Liberalerna beredda att medverka till att väcka en misstroendeförklaring mot klimat- och miljöminister Per Bolund.

Det är väl känt att det finns en majoritet i kammaren som anser att Per Bolund missköter frågan om slutförvaret. Om inte regeringen lyssnar och fattar beslut i slutförvarsfrågan är vi beredda att pröva om den majoriteten också är beredd att se till att Sverige får en ny klimat- och miljöminister.


Av Nyamko Sabuni (L)

Partiledare

Arman Teimouri (L)

Energi- och näringspolitisk talesperson

Har vi en elkris? Sabuni i debatt mot Ygeman: