Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Var är era protester mot judehatarna?

Polisen har konstaterat att branden i Lund var anlagd.
Foto: MIKAEL NILSSON
Den drabbade personen är en fritidspolitiker som fått antisemitiska hot.
Foto: Fritz Schibli
Debattören Salomon Schulman är läkare och författare.
Foto: OLLE SPORRONG

Judehatet frodas i Sverige och oron sprider sig bland mina trosfränder.

Jag är svensk. Detta är mitt land. Här har jag alla mina vänner. Jag flyttar inte, skriver Salomon Schulman efter den anlagda branden i Lund.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | ANTISEMITISM. Framför oss har vi högtidlighållandet av Kristallnatten, den 9 november. Tillika är det exakt 80 år sedan synagogor brändes ned i Tredje Riket. Sedan dess har judar förblötts och gasats under världskriget, efter Auschwitz har kommunismens förföljelser skördat nya offer, McCarthy-eran gödde agget, från arabländerna har judar kastats ut efter att ha bott där i 2 500 år.

Trots massmorden och skändligheterna frodas judefientligheten som om ingenting hänt.

Malmö är känd som en antisemitisk stad ute i världen. Men att lärdomsstaden Lund skulle drabbas hade ingen förväntat sig. Här finns inga synagogor att bränna ned utan förövarna ger sig i stället på judars hem, tillika en gång flyktingar.


LÄS MER: Misstänkt antisemitisk attack mot politiker


Oron sprider sig bland oss judar

Bland mina trosfränder sprider sig oron för de fysiska hoten. Men i min oro finns också tystnaden bland de Lundabor och Malmöbor som nu varit åsyna vittnen till illgärningarna – utan att kraftfullt visa sin avsky mot antisemiterna.

Var finns de tusenhövdade demonstrationerna mot den värsta formen av rasism historien kan uppvisa? Israel är tillåtet att hata: En meningslös tennismatch kunde för några år sedan stampa fram mångtusenden demonstranter – islamister, fascister, vänsterister vilka i enighet besudlade gatorna med sitt hat.

Antisemitismen är egentligen inte judarnas problem. Den gror och lever bland er ickejudar.

En annan gång vägrade ärkebiskopen hålla tal på Förintelsens minnesdag. Reepalu som sagt sig inte känna till Förintelsen i sitt födelseland underblåste det judehat som lägrats i staden. Likväl belönades han med distingerade socialdemokratiska förtroendeuppdrag.


LÄS MER av Salomon Schulman: Hur kan ni inte utvisa synagogebrännaren?


Jag tänker inte flytta

Jag är svensk. Detta är mitt land. Här har jag alla mina vänner. Här har jag under mitt yrkesliv haft patienter som jag uppskattat av hela mitt väsen. Här snackar jag den bräkiga skånska som är mitt modersmål. Inte fan vill jag flytta från Sverige!

Ingen vet vem som gjort sig skyldig till de senaste missdåden i Lund. Är det islamister, nazister, kommunister, autonoma socialister eller östeuropeiska fascister? Vi judar vet inte. Vi vet bara att våra fiender finns i alla läger.

Antisemitismen är egentligen inte judarnas problem. Den gror och lever bland er ickejudar. 

Därför vädjar jag till alla goda krafter att ännu tydligare beakta denna fientlighet som i ett längre perspektiv hotar att sprida sig likt en giftig svulst i samhällskroppen.

Ni har tiden för er. Jag flytt' int'!


Av Salomon Schulman

Författare och läkare