Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Finns det någon sämre tid att bli medlem i Nato än nu?

Vladimir Putin är en trängd stridshund, skriver Birger Schlaug.
Foto: DMITRY AZAROV/POLARIS IMAGES
Birger Schlaug är tidigare språkrör för Miljöpartiet.
Foto: MARTINA HUBER

Finns det någon sämre tid än nu att bli medlem i Nato? Knappast om man vill påverka utvecklingen i Ryssland. Det är nu – just nu – som Vladimir Putins framtid står på spel.

En ansökan kan bli ett av de största misstag Sverige gjort, skriver tidigare MP-språkröret Birger Schlaug.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det är nu allt fler ryska medborgare är på väg att ifrågasätta honom, tvivla på honom, se honom som den som beter sig så att de drabbas av sanktioner som slår mot deras vardag. Inget Mastercard, inget Visakort, svårt att få tag på läkemedel, mjölken blir dyrare, avskedande från västerländska företag, fotbollsspelare som lämnar ligan.

En gåva till Putin

Men när sanktionerna kan vara på väg att starta den process som kan välta en auktoritär ledare som viftar med kärnvapen ser det ut som om den svenska regeringen kommer till undsättning genom att bekräfta den bild som Putin vill ge: Nato omringar oss, Nato hotar oss, USA lovade att Nato aldrig skulle expandera in i Östeuropa, dom ljuger och bedrar. Med mig som er ledare har ni den starke man Ryssland behöver.

I det historiska ögonblick när Putins kritiker gör tappra försök att upplysa sina landsmän om att det finns en annan framtid än den som regimen stakat ut – då, just då, träder svenska politiker in och stöttar Putin genom att stärka bilden av den världsbild som är hans, ser till att han får vatten till sin inhemska kvarn.

Det är sällan den mest genomtänkta idén att hetsa en trängd stridshund – som uppvisat brutala egenskaper – och som man tvingas ha till granne vare sig man vill eller inte.

Det kan bli ett av de största historiska misstag Sverige gjort. Vi har all anledning att önska en demokratisk utveckling i Ryssland – ska vi då bidra till att det försvåras?

Rundar demokratin

När jag föreläste på ett universitet i Moskva om demokrati och hur politiska partier kan byggas så påpekade professorn efteråt att demokrati kan vara härligt, härligt men farligt, farligt. Numera tycks den uppfattningen också omfamnas av svenska ledande politiker. Medlemskap i Nato är för viktigt för att tas upp i val, frågan kan ”splittra folket” och ”skapa motsättningar”. Så därför tas beslut om medlemskap i Nato utan att behöva passera vare sig ett riksdagsval eller en folkomröstning. Ytterligare vatten på Putins unkna kvarn. Det är väl det han alltid sagt, Vladimir Putin, demokrati skapar negativa motsättningar. Att svenska politiker via sin retorik påtalar att han skulle ha rätt är rent ut sagt pinsamt.

Mycket osannolikt att Ryssland ger sig på ett alliansfritt Sverige

Den brådska, och brist på respekt för demokratiska värden, som nu präglar inte minst den socialdemokratiska ledningen, ter sig allt annat än genomtänkt. Den ryska militärmakten har onekligen fullt upp i Ukraina med enorma förluster. Att Ryssland skulle ge sig på ett alliansfritt Sverige – som aldrig varit del av Putins nostalgiska och delvis falska bild om det stora Ryssland – är totalt osannolikt. Det enda skälet till verklig aggression skulle vara just det som nu sker: Sverige söker medlemskap i det Nato som, enligt Putins världsbild, hotar Rysslands överlevnad.

Det är sällan den mest genomtänkta idén att hetsa en trängd stridshund – som uppvisat brutala egenskaper – och som man tvingas ha till granne vare sig man vill eller inte.

Målet borde vara avspänning

Varje steg som tas borde underställas det långsiktiga målet om nedrustning genom avspänning. Vilket inte är lätt, det ska erkännas, med tanke på det som nu pågår i Ukraina. Vi kan vinna krig, men det är inte detsamma som att vinna verklig fred. Och på något sätt måste ändå det vara målet. Hur svårt det än känns just nu.

Det Sverige behöver nu är kallt huvud och is i magen. Istället tycks politiker styras av tankar som inte är längre än pipan på en AK4.


Av Birger Schlaug

Författare, föreläsare, fd programledare i UR och språkrör för MP 1985–88 samt 1992–2000.

Expressen vid fronten – ”Ryssland har ingen taktik, de förintar sitt eget folk”

0