Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Finns det en plan för den tickande skuldbomben?

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Amanda Vall Hawat driver en klädbutik i Falkenberg.
Mattias Andersson är näringspolitisk talesperson för Småföretagarnas riksförbund.
Foto: Anna Nordström

Att leva med en skuld framtvingad av otydlig politisk ledning och långsam byråkrati är ett svek mot alla de småföretagare som gjort allt för att hindra smittspridning, skriver Amanda Vall Hawat och Mattias Andersson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Pandemin har hållit sitt grepp betydligt längre än vad någon kunde ha förutsett. Restriktioner på grund av pandemin har utsatt landets småföretagare, i synnerhet tjänsteföretag och företag verksamma inom handel och besöksnäring, för stora ansträngningar. Alla buffertar är tömda sedan länge samtidigt som de vanliga lånemöjligheterna är ytterst begränsade. 

När dessutom budgeterade och utlovade miljardstöd inte når ut till de småföretag som är i akut behov av likviditetsförstärkning, har den sista utvägen för att kunna betala hyror och löner till anställda varit att följa regeringens uppmaning att låna på sitt eget skattekonto. 

En miljon per företag

Småföretagarnas Riksförbund har nu granskat Skatteverkets siffror och kan konstatera att skuldbördan blivit enorm. Summan för tillfälliga skatteanstånd har nu växt till över 47 miljarder kronor fördelade på ca 46 000 företag. Det ger i snitt en skuldbörda till staten på 1 miljon kr per företag. 

Den bransch som sticker ut är företag inom gruppen handel där över 8 000 företag fått begära skatteanstånd på nästan 11 miljarder kronor. Det innebär att en stor mängd mindre företag inom handeln har en genomsnittlig skatteskuld på 1,3 miljoner kronor, som ska betalas tillbaka inom 12 månader. Även om vaccineringen kommer att lyckas och att restriktionerna avtar redan under hösten så kommer det vara en rejäl uppförsbacke för dessa företagare för att få en balans i verksamheten. 

Omöjligt att ta igen

Omsättningen och vinsterna måste öka orimligt mycket för att kunna täcka fasta kostnader, löner och återbetalning av skulderna på skattekontot. Efter mer än ett år med restriktioner och tappad omsättning finns det många hål att fylla i det egna företaget för att klara sin överlevnad och möjlighet att återhämta sig.

Regeringen måste nu ta ansvar för denna uppkomna situation. Precis som vid övrig skuldsanering måste det finnas en rimlig möjlighet att göra rätt för sig.

Denna växande skuldbörda är en tickande bomb som kan leda till ett stort antal konkurser med personliga tragedier som följd. Att leva med en skuld framtvingad av otydlig politisk ledning och långsam byråkrati är ett svek mot alla de småföretagare i landet som gjort allt vad som står i deras makt för att hindra smittspridning, och samtidigt bibehålla sin verksamhet och sina anställda. 

Många har litat på löftena

Många företagare har litat på regeringens löften om ersättning och kompensation och har därför i god tro valt att söka tillfälligt skatteanstånd för att kunna hålla företaget levande i avvaktan på att sökta stöd ska betalas ut. Att förskottera statens andel av lönerna för korttidsstödet kan få ett högt pris. 

Dagligen möter vi kollegor/företagare som fått avslag på sin ansökan gå grund av formaliafel. Den panik och stress ett sådant besked skapat är en mardrömsliknande situation. Förutom att behöva ansöka om ytterligare anstånd behöver företagaren lägga ner all sin tid på överklagan, samtal med myndigheter, samtal med revisorer och redovisningskonsulter. 

De måste förklara sig för sin handläggare, be och böna om någon form av nåd och samtidigt undanröja den misstänksamhet som råder om att sannolikheten till missen handlar om en avsiktlig vilja att fuska. Samtidigt ska de kunna upprätthålla sin dagliga verksamhet, möta kunder och leverantörer med glädje, uppmuntra sin personal och inte oroa familjen för vad som kan komma att hända. 

Förläng tiden för återbetalning

Regeringen måste nu ta ansvar för denna uppkomna situation. Precis som vid övrig skuldsanering måste det finnas en rimlig möjlighet att göra rätt för sig. För att undvika en katastrof finns det därför skäl att förlänga avbetalningstiden för lån på skattekontot. 

Småföretagarnas Riksförbund har lämnat en hemställan till finansdepartementet om att anståndstiden för återbetalning bör förlängas från 12 månader till 24 månader. En sådan åtgärd skulle skapa lite lugn i en orolig tid för ett större antal företag/företagare. Ett lugn som kan motverka konkurser och i stället skapa förutsättningar för att bibehålla den personliga service som butiker runtom i landet gett sina kunder under lång tid. 


Av Amanda Vall Hawat

Klädbutiken Så Fin, Falkenberg 

Mattias Andersson

Näringspolitisk talesperson, Småföretagarnas riksförbund