Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Finns bara Kremls förlängda arm"

Rysslands nya vapen heter "interkontinentala ballistiska lögner". Så  uttryckte sig Edward Lucas, redaktör på The Economist och expert på  Ryssland, när han kommenterade krisen i Ukraina vid tankesmedjan  Frivärld konferens i veckan.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Under kalla kriget var Sovjetunionens främsta vapen interkontinentala ballistiska kärnvapenrobotar. Nu är det i stället propagandan som är det aggressiva Rysslands nya vapen.

På skärtorsdagen sammanträdde Ukraina, Ryssland, USA och EU för att hitta en lösning på den pågående krisen. Samtliga parter var överens om att Ukrainas självständighet skulle respekteras. Separatiströrelserna skulle avvecklas.

Nu, två veckor senare, kan vi konstatera att Ryssland inte lyft ett finger för att hålla sin del av avtalet. Problemet med separatisterna kvarstår.

Fram till i år var det ingen som hade hört talas om att det pågick ett förtryck av etniska ryssar i östra Ukraina. Plötsligt finns en välorganiserad och välbeväpnad självständighetsrörelse. Det säger sig självt att detta är orkestrerat från Kreml.

Mycket av det som rapporteras från Ukraina med stormningar av myndighetsbyggnader är till stor del teater. Gudrun Persson, expert på rysk militär förmåga vid FOI, nämnde vid konferensen att allt är i linje med sedan tidigare etablerad och inövad militärdoktrin. Receptet är en del militära operationer, fyra delar propaganda. Svensk media bör därför justera sin rapportering i enlighet med detta. Det finns egentligen inga separatister alls, endast Kremls förlängda arm.


STEFAN OLSSON,

är chef för tankesmedjan Frivärld