Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Filmen från tåget ger inte hela bilden

Filmklippet från Öresundståget har väckt en storm av negativa uppfattningar om polisen, skriver Ewa-Gun Westford.
Foto: Privat
Ewa-Gun Westford.
Foto: EMIL LANGVAD/TT

Polisen beskylls för strukturell rasism efter en gränskontroll på ett av Öresundstågen. Många har reagerat på filmen utan att ha hela bilden klar för sig. 

Som resenär är det bara att gilla läget, skriver Ewa-Gun Westford vid Polisen region Syd.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Under hela mitt vuxna liv har jag arbetat i allmänhetens tjänst som polis och är fortfarande stolt över att tillhöra ett yrke som har vaktuppdraget över medborgarna. Sverige har all anledning att vara stolt över och stötta sin polis och jag tänker särskilt på mina kolleger ute i frontlinjen. 

Vi är en yrkeskår som arbetar hårt med vårt uppdrag och vare sig regelmässigt övervåld eller rasism präglar verksamheten eller vårt dagliga arbete. Värdegrundsarbetet och de mjuka frågorna står högt på alla våra agendor.

Kontrollerna är beslutade av regeringen

Polisen utför de tillfälliga gränskontrollerna, som är beslutade av regeringen. Vi kontrollerar att personer som reser in i Sverige har rätt att resa in och vistas i landet. Dessa kontroller infördes hösten 2015 och torde inte vara okända för någon. Som resenär är det är bara att gilla läget, se till att ha giltiga resehandlingar och visa dessa när kontrollerna genomförs. En ömsesidighet och ett gott uppförande från alla parter underlättar dessutom proceduren. 

När vi utför in- och utresekontroller får vi inte diskriminera personer på grund av kön, ras eller etnisk tillhörighet, religion eller övertygelse, funktionshinder, ålder eller sexuell läggning. En persons etnicitet kan därför inte enskilt ligga till grund för bedömningen om en person, eller grupp av personer ska kontrolleras. 

En samlad bedömning

Alltså: Inre utlänningskontroll får inte genomföras enbart på grund av ett utseende som uppfattas som utländskt eller på grund av språk eller namn. Vid inre utlänningskontroll gäller de allmänna principerna för polisingripanden som finns angivna i 8 § polislagen (1984:387), vilket innebär att kontrollen ska utföras med minsta möjliga intrång i frihet och integritet. 

Ett gott uppförande från alla parter underlättar proceduren.

För att genomföra en inre utlänningskontroll krävs att det antingen finns grundad anledning att anta att en person saknar laglig rätt till vistelse eller att det föreligger en annan anledning till kontrollen. Grundad anledning kan vara en helhetsbedömning av objektiva omständigheter grundade på den enskilde polisens iakttagelser, spaningsuppgifter, underrättelseuppslag, tips eller annan tillförlitlig information. Uppträdande och umgänge kan vara del i bedömningen.

Kritikstorm efter filmen

Gränspolisen i Syd ifrågasätts sedan en mörkhyad man i samband med en kontroll fått lämna tåget för en fördjupad undersökning. Ett filmklipp från händelsen har spridits i det offentliga rummet. Filmklippet har väckt en storm av negativa uppfattningar om polisen, men ger inte hela bilden. 

När gränspolisen går på ett tåg kontrolleras samtliga passagerare. Om en passagerare inte vill medverka kan man behöva lämna tåget och utföra kontrollen utanför så att tåget inte behöver göra uppehåll för länge. Detta för att inte orsaka förseningar i trafikflödet. 

Vägrade följa med frivilligt

Den man som skulle kontrolleras upplever sig ha blivit särbehandlad på grund av sin hudfärg. Mannen togs av tåget efter flera tillsägelser och efter att ha vägrat följa polismannens uppmaning att följa med frivilligt. I samband med detta blev han misstänkt för våldsamt motstånd. Därefter ska mannen själv också ha polisanmält händelsen som tjänstefel och misshandel. 

Det är viktigt att framhålla att polisen har rätt att utföra kroppsvisitation, dock inte rutinmässigt. Det är också viktigt att den som anser sig ha blivit illa behandlad av polisen har möjlighet att göra en anmälan. Det utreds i så fall av avdelningen för särskilda utredningar (SU). Det som skedde på tåget är alltså numera pågående utredningar där oberoende instans granskar och dömer av. 


Av Ewa-Gun Westford

Polis

Presstalesperson vid Polisen region Syd