VILL STÅ UTANFÖR FACKET. Filippa Lundqvist, 19, har fått sommarjobb på Gröna Lund. Nu riskerar hon att dras in i det strejkvarsel som Hotell och Restaurang lagt. "Men jag vill inte börja min yrkeskarriär med att strejka, när jag samtidigt är så otroligt glad över jobbet", skriver hon. Foto: Robin Benigh
VILL STÅ UTANFÖR FACKET. Filippa Lundqvist, 19, har fått sommarjobb på Gröna Lund. Nu riskerar hon att dras in i det strejkvarsel som Hotell och Restaurang lagt. "Men jag vill inte börja min yrkeskarriär med att strejka, när jag samtidigt är så otroligt glad över jobbet", skriver hon.  Foto: Robin Benigh

Filippa Lundqvist: Låt mig få jobba på Gröna Lund

Publicerad
Uppdaterad
Jag vill varken strejka eller tvingas med i facket, utan bara fa in en
fot pa arbetsmarknaden, skriver Filippa Lundqvist.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Jag gick ut gymnasiet i höstas och har tagit ett sabbatsår från studier och har slagits hårt för att få jobb under året. Förutom lite ströjobb har jag under stor del av tiden varit arbetslös. Problemet jag har som 19-åring är att man med begränsade arbetslivserfarenheter har svårt att konkurrera på arbetsmarknaden. Det var därför fantastiskt att i konkurrens med så många sökanden få jobbet inom spel på Gröna Lund och efter det positiva beskedet har jag bara längtat efter att få komma igång.

Vi har nu arbetat under några veckor och det har varit några intensiva helger. Men det har varit fantastisk kul. Stämningen i gänget här är underbar och positiv eftersom de flesta har samma tuffa erfarenheter från arbetsmarknaden som jag har. För mig handlar det inte bara om att få lön utan kanske ännu mer om möjligheten att få nått vettigt att göra och att börja bygga mitt CV och lägga grunden för framtiden.

Under veckan har jag förstått att jag ska dras in i en konflikt som jag inte har någon som helst aning om vad den gäller och än mindre varför den ska involvera mig. För att vara riktigt ärlig så vet jag knappt vad facket är. Om jag förstått saken rätt är det dessutom inte mina arbetsvillkor som man bråkar om, men ändå skall jag dras in.

På en Facebook-sida som riktar sig till oss som jobbar på Gröna Lund finns information att om vi går med i facket före 17:e så får vi ersättning under strejken. Men jag vill inte börja min yrkeskarriär med att strejka, när jag samtidigt är så otroligt glad över jobbet. Arbetsförhållandena och ersättningen ligger väl på den nivå man kan kräva i min ålder utan arbetslivserfarenheter.

Jag har valt att inte vara medlem i facket eftersom jag föredrar att själv ta ansvar och sköta mina förhandlingar direkt med min arbetsgivare. Därför känns det lite märkligt att jag ska tvingas in i facket för att få ersättning vid en konflikt som dras igång av ett fackförbund där jag inte är ansluten.

Om nu Hotell och Restaurang-facket vill använda strejkhot som ett vapen i sina förhandlingar så förstår jag inte varför man drar in en arbetsplats som nästan uteslutande berör ungdomar. Det måste finnas tusentals andra arbetsplatser där det jobbar personer, vars villkor striden handlar om.
Dessutom är jag orolig för att konflikten riskerar att förstöra den fantastiska stämning vi har här bland personalen eftersom strejken kan splittra gänget i olika läger. Vissa tycker kanske att man ska ta strid för sina villkor, vissa tycker kanske att det blir skönt att få gå hemma med ersättning från facket, vissa är förbannade och vissa bara ledsna.

I höst hoppas jag
på att få börja plugga i Uppsala för att bygga vidare på mina gymnasiebetyg för att kvalificera mig för fortsatt utbildning inom reklam och marknadsföring. Då hoppas jag att jag har en underbar sommar med ett fantastiskt sommarjobb i bagaget.
Vi som ungdomar är redan så utsatta och jag tycker att om det är någon som ska besparas att bli indragna i konflikter, så är det vi som just fått vår första chans i livet att få in en fot på arbetsmarknaden.
Låt oss jobba i fred.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag