Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fick miljarder i statsbidrag – lägger pengarna på hög

Pengarna når inte fram. I stället för att använda statsbidraget i välfärden som regeringen avsåg, väljer många kommuner att lägga pengarna på hög, skriver Joakim Jonsson.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Joakim Jonsson (S) är oppositionsråd i Sollentuna kommun.

Var det verkligen det här som var tanken när regeringen sköt till 28,5 miljarder i statsbidrag? Var inte alla riksdagspartier rörande överens om att pengarna behövdes akut för att kommunerna och regionerna skulle klara av att upprätthålla välfärden? skriver Joakim Jonsson (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. När jag började jobba på finansroteln i Stockholms läns landsting efter Socialdemokraternas valseger 2002 var uppgiften tydlig: miljardunderskotten som Moderaterna byggt upp den gångna mandatperioden skulle vändas. En svår uppgift som krävde såväl besparingar som skattehöjningar. Men tre år och många modiga beslut senare hade landstingspolitikerna lyckats, utan att vare sig försämra vården eller laga hålen i ekonomin med statsbidrag.

SKR larmade om underskott

När jag återvände till politiken som oppositionsråd i Sollentuna kommun 2018 var jag beredd på samma utmaning. Dåvarande SKL larmade om att alldeles för många kommuner led av ekonomiska underskott. Samtidigt står hela Sverige inför en stor demografisk utmaning där färre ska försörja fler. Behovet av välfärd skulle alltså öka samtidigt som vi skulle bli tvungna att spara – en svår ekvation för kommunpolitiker som vill ha hög kvalitet i omsorgen och skolan.

I Huddinge kostar man till och med på sig att sänka skatten nästa år.

Men i stället blev det tvärtom. I våras började samtliga riksdagspartier tävla om vem som ville ge mest pengar till välfärden i kommunerna. Resultatet ser vi nu i delårsrapporterna, där bara 20 kommuner i Sverige går med underskott i år jämfört med 68 stycken 2019. 

Rekordvinster och skattesänkning

Vissa kommuner gör rentav rekordvinster. I stället för att använda statsbidraget i välfärden under 2020 som regeringen avsåg, väljer många att lägga pengarna på hög. I Huddinge kostar man till och med på sig att sänka skatten nästa år. Och i Sollentuna passar styrande moderater på att mer än fördubbla överskottsmålet nästa år från 1,1 till 2,8 procent. 

Kommunerna som inte använder välfärdsmiljarderna kommer förvisso gå med rekordstora överskott även nästa år. Men var det verkligen det som var tanken när regeringen sköt till 28,5 miljarder i statsbidrag? Var inte alla riksdagspartier rörande överens om att pengarna behövdes akut för att kommunerna och regionerna skulle klara av att upprätthålla välfärden? 

Man kan också fråga sig hur kommunsektorn ska kunna motivera fler generella statsbidrag i framtiden, när många struntar i att stärka välfärden och i stället lägger pengarna på hög?

Varför spara på välfärden?

Det är naturligtvis nödvändigt för kommuner att gå med visst överskott för att klara framtidens behov. Men det här är inte rätt läge att budgetera för rekordvinster. Att spara på välfärden mitt under en pandemi kommer försämra kvaliteten i omsorgen och skolan som redan är under stor press. 

Att lägga pengar på hög samtidigt som Polisen vädjar till kommunerna att satsa mer på det brottsförebyggande arbetet kommer inte heller bidra till att knäcka de kriminella gängen. Sveriges kommuner har problem att ta tag i här och nu. Väljer vi att göra stora vinster i stället för att agera, blir domen mot dagens kommunpolitiker hård när nästa generation tar över.

Låt inte kriminaliteten växa

De närmaste veckorna klubbas nästa års kommunbudgetar runtom i Sverige. Inför det hoppas jag att styrande kommunpolitiker tar sig en rejäl funderare på var pengarna gör mest nytta för att skapa en starkare och tryggare kommun. 

För Socialdemokraterna i Sollentuna är svaret enkelt. Vi vill inte skjuta samhällsproblemen på framtiden. Vi vet av erfarenhet att framtidstron sjunker när ungdomsarbetslösheten tillåts breda ut sig. Vi vet att kriminaliteten ökar när skolan fungerar dåligt. Och vi vet att behovet av en bra och säker äldreomsorg bara kommer att öka de närmaste åren. 

Därför lägger vi en budget där satsningar på fler jobb, ökad trygghet och bättre äldreomsorg och skola går före rekordvinster i årsredovisningen.  


Av Joakim Jonsson (S)

Oppositionsråd i Sollentuna kommun

LÄS MER: Slå ihop småkommunerna och sänk de höga skatterna