VILL STOPPA SD. Gudrun Schyman går till val som Sverigedemokraternas absoluta motpol. Foto: Christian Örnberg
VILL STOPPA SD. Gudrun Schyman går till val som Sverigedemokraternas absoluta motpol. Foto: Christian Örnberg

Fi ska hindra SD:s utpressningspolitik

Publicerad

När Feministiskt initiativ kommer in i riksdagen kommer vi att kunna vara nyckeln till att låsa upp blockpolitiken, skriver Gudrun Schyman.

Sverige står inför ett politiskt läge där ett parti med stöd hos en minoritet av befolkningen tillåts diktera villkoren. Det här är en direkt konsekvens av den stelbenta blockpolitik som blockerat handlingskraften i riksdagspolitiken och suddat ut ideologiska skillnader mellan partier. När alla partier glider mot mitten och inte vågar profilera sig ideologiskt av rädsla för att förlora väljare, när det bildas allianser och partier flyter ihop i en enda mittensörja där inget parti vågar stå upp för sina övertygelser, det är då partier som Sverigedemokraterna får fotfäste och vinner mark.

När Feministiskt initiativ kommer in i riksdagen kommer vi att kunna vara den nyckel som behövs för att låsa upp blockpolitiken. Resultatet blir att vi berövar Sverigedemokraterna möjligheten att bedriva utpressningspolitik.


Feministiskt initiativ går till val som Sverigedemokraternas absoluta motpol. SD vill göra valet till en folkomröstning om invandring, för eller emot öppna gränser. När SD säger stäng gränserna säger Fi öppna gränserna. Vår politik har målen jämställdhet, jämlikhet, hållbarhet och frihet från alla former av diskriminering. En grundläggande rättighet är att varje människa ska kunna söka skydd undan krig och förföljelse i ett annat land. SD:s politik uppmanar Sverige att bryta mot asylrätten, en mänsklig rättighet som Sverige har förbundit sig till att följa. Sverigedemokraterna har en minoritet av folkets röster, att låta dem sätta den politiska agendan är emot alla demokratiska principer.

I Sverige har vi ett demokratiskt system som innebär att du ska kunna lägga din röst på det parti som bäst stämmer överens med dina personliga värderingar. Med dagens cementerade blockpolitik, där allt är förhandlat och kompromissat i förväg och samlat kring politikens mitt, känner sig allt färre människor representerade. Det öppnar för anti-etablissemangspartier, något som SD varit skickliga på att utnyttja.

Blockpolitiken har tjänat ut. Partierna måste kunna samarbeta över partigränser och hitta konstruktiva kompromisser för att kunna driva Sverige framåt, utan att vara beroende av att blidka ett rasistiskt parti. Även partier med väsensskilda ideologier har sakfrågor där de kan hitta en överenskommelse, det förekommer inte sällan på den kommunpolitiska nivån, men i riksdagen vägrar samma partier att samarbeta, av principskäl.


När Feministiskt initiativ kommer in i riksdagen gör vi det utan ideologiska lojaliteter, utan förutfattade meningar kring potentiella samarbetspartners i olika sak- frågor och utan principer som stoppar oss från att föra den politik vi tror på.

Vi kommer parlamentariskt att stödja den nu sittande regeringen eftersom deras politik stämmer bättre överens med vår. Inte på alla områden men på många.

Det gäller synen på den generella välfärdspolitikens centrala roll för jämställdhet, det gäller arbetsvillkor och bemanning inom skola vård och omsorg, det gäller den högre ambitionen på hållbarhetsområdet, satsningarna inom kulturområdet, och så vidare. Men vi är också ett oppositionsparti med betydligt högre kvalitativa krav på hur arbetet för att nå jämställdhetsmålen och det antirasistiska arbetet ska bedrivas.

Att inte kunna stoppa ett rasistiskt parti från att utöva utpressning i parlamentet är ett underbetyg för den representativa demokratin. Det visar på behovet av förnyelse, både till form och innehåll. Här har Feministiskt initiativ en nyckelroll.

 

Gudrun Schyman

Talesperson Feministiskt initiativ

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag