Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fi rasiststämplade min kamp mot hedersbrott

Maria Hagberg var styrelseledamot i Feministiskt initiativ 2004-2009.
Foto: PRIVAT
Även om det skenbart ser ut som att Gudrun Schyman har ändrat sig så hyser jag starka tvivel på ett ärligt uppsåt, skriver Maria Hagberg.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Feministiskt initiativ skriver att de vill ta krafttag mot tvångsäktenskap och hederskultur. 

Före detta partitoppen Maria Hagberg tvivlar starkt på att Gudrun Schyman har ett ärligt uppsåt: "Det var inte länge sedan hon försvarade både religiösa klädeskoder och separata badtider."

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | HEDERSKULTUR. Populistiskt röstfiske tänkte jag tänkte då jag såg artikeln som Gudrun Schyman och Linnea Bruno skrivit om tvångsbortgifta flickor.

År 2005 skrev jag och Soleyman Ghasemiani en debattartikel:  "Sverige måste sätta stopp för tvångsäktenskap". Då satt jag i Fi:s partistyrelse och blev anklagad för att sprida rasistiska budskap. Jag var den enda i partistyrelsen som jobbade med de utsatta i mitt arbete i länsstyrelseprojektet "Skyddat boende vid hedersrelaterat våld och förtryck i Skåne".

Det är inte länge sedan Gudrun Schyman försvarade både religiösa klädeskoder och separata badtider.

Soraya Post förminskade romska kvinnor

Samma år träffade jag Soraya Post, Fi:s nuvarande EU-parlamentariker på en konferens på temat hedersrelaterat våld och förtryck. Hon bagatelliserade och förminskade då en grupp unga romska kvinnor som kämpade mot barnäktenskap och tvångsäktenskap inom minoritetsgruppen. 

År 2015 publicerade jag en artikel som påtalade att deras EU-parlamentariker själv var positiv till och praktiserade barnäktenskap. Näthat och förtal följde, dock ingen dementi på uppgifterna.


LÄS MER: De lever under könsapartheid – möts av feministernas tystnad eller glåpord 


År 2009 gav jag ut boken "Vid 20 börjar den ruttna" om unga kvinnor i Sverige utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck i sina familjer baserad på djupintervjuer. Inte heller denna bok mottogs med entusiasm.

2008 besökte jag Forced Marriage Unit på en personlig inbjudan från engelska kolleger. Jag satt då fortfarande i partistyrelsen men ointresset där kvarstod. Det är annorlunda att ta hem unga tvångsbortgifta från Englands tidigare kolonialstater, än från länder till vilka Sverige vare sig har historiska, koloniala eller diplomatiska band, eller utlämningsavtal. Det vet jag efter fem års arbete i Mellanöstern.

Feministiskt initiativ satsar fel

Det är också okunnigt eller naivt att inte se att tvångsäktenskap har med könsseparation och oskuldsmyt att göra. Det är inte länge sedan Gudrun Schyman försvarade både religiösa klädeskoder och separata badtider.

Så även om det skenbart ser ut som att Fi:s partiledare och hennes forskarvän har ändrat sig så hyser jag starka tvivel på ett ärligt uppsåt. Det är inte rätt satsningar, och det är inte myndigheternas fel, som dagligen arbetar med ett av de svåraste sociala problem vi har.


Av Maria Hagberg

Fd medlem och partistyrelseledamot i Fi (2004-2009).

Fil mag i socialt arbete med snart 30 års erfarenhet av kvalificerat utredningsarbete, varav närmare 20 års arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck i Sverige och utomlands.