Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fi har den hårdaste linjen mot hedersvåld

Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Gita Nabavi är ordförande i Fi:s partistyrelse.
Foto: FEMINISTISKT INITIATIV
Lotta Edholm är oppositionsborgarråd och gruppledare för Liberalerna i Stockholms stad.

Feministiskt initiativ anklagas för att blunda för hedersvåld, att acceptera pedofili och ursäkta medeltida normer. 

Men Lotta Edholm (L) har fel – våra satsningar mot hedersproblemen överskrider alla andra partiers, skriver Gudrun Schyman.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | HEDERSFÖRTRYCK. Medan Alliansregeringen ännu ville tillåta barnäktenskap i vissa fall, har vi krävt nolltolerans, samt en rad åtgärder mot förtryck och våld i namn av heder – förslag som i flera fall är mer långtgående än vad något annat parti presenterat. I vår skuggbudget finns relevanta finansierade satsningar som överskrider alla andras. 

Trots det skulle vi aldrig sänka oss till den debattnivån att vi anklagar andra partier för att blunda för våld, att acceptera pedofili eller ursäkta medeltida normer. Vi prioriterar att skapa bra politik, utifrån forskning, brottsofferperspektiv och expertis, framför negativt kampanjande.

Lotta Edholm, gruppledare för Liberalerna i Stockholm, beskriver Fi som ett parti som blundar för hedersrelaterat våld. Hon visar sig vara felinformerad om såväl vår politik som om processen som ledde fram till de reviderade förslag som kongressen antog mars 2017.


LÄS MER: Gudrun Schyman: Hämta hem och skydda flickorna som gifts bort  


Förslaget innebar risk för rättsosäkerhet

Den motion som avslogs föreslog straffskärpning vid hedersmotiv. Den innebar ingen skarpare markering mot förtrycket i sig, utan i synen på problemets allvar var vi överens med motionärerna. I likhet med flera forskare, samt organisationer som Terrafem och Systerjouren Somaya, menade dock styrelsen att förslaget innebar risk för gränsdragningsproblem och rättsosäkerhet. Istället togs bland annat beslut om en utvidgning av kriterierna för fridskränkningsbrotten, för att bättre möta kollektivt och utövat våld. För fridskränkningsbrotten har vi redan aviserat att vi vill ha straffskärpning.


Av Gudrun Schyman (Fi)

Partiledare

Gita Nabavi (Fi) 

Ordförande i partistyrelsen