Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ. Foto: ANNA-KARIN NILSSONGudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Gita Nabavi är ordförande i Fi:s partistyrelse. Foto: FEMINISTISKT INITIATIVGita Nabavi är ordförande i Fi:s partistyrelse. Foto: FEMINISTISKT INITIATIV
Gita Nabavi är ordförande i Fi:s partistyrelse. Foto: FEMINISTISKT INITIATIV
Lotta Edholm är oppositionsborgarråd och gruppledare för Liberalerna i Stockholms stad.Lotta Edholm är oppositionsborgarråd och gruppledare för Liberalerna i Stockholms stad.
Lotta Edholm är oppositionsborgarråd och gruppledare för Liberalerna i Stockholms stad.

Fi har den hårdaste linjen mot hedersvåld

Publicerad

Feministiskt initiativ anklagas för att blunda för hedersvåld, att acceptera pedofili och ursäkta medeltida normer. 

Men Lotta Edholm (L) har fel – våra satsningar mot hedersproblemen överskrider alla andra partiers, skriver Gudrun Schyman.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | HEDERSFÖRTRYCK. Medan Alliansregeringen ännu ville tillåta barnäktenskap i vissa fall, har vi krävt nolltolerans, samt en rad åtgärder mot förtryck och våld i namn av heder – förslag som i flera fall är mer långtgående än vad något annat parti presenterat. I vår skuggbudget finns relevanta finansierade satsningar som överskrider alla andras. 

Trots det skulle vi aldrig sänka oss till den debattnivån att vi anklagar andra partier för att blunda för våld, att acceptera pedofili eller ursäkta medeltida normer. Vi prioriterar att skapa bra politik, utifrån forskning, brottsofferperspektiv och expertis, framför negativt kampanjande.

Lotta Edholm, gruppledare för Liberalerna i Stockholm, beskriver Fi som ett parti som blundar för hedersrelaterat våld. Hon visar sig vara felinformerad om såväl vår politik som om processen som ledde fram till de reviderade förslag som kongressen antog mars 2017.

 

LÄS MER: Gudrun Schyman: Hämta hem och skydda flickorna som gifts bort  

 

Förslaget innebar risk för rättsosäkerhet

Den motion som avslogs föreslog straffskärpning vid hedersmotiv. Den innebar ingen skarpare markering mot förtrycket i sig, utan i synen på problemets allvar var vi överens med motionärerna. I likhet med flera forskare, samt organisationer som Terrafem och Systerjouren Somaya, menade dock styrelsen att förslaget innebar risk för gränsdragningsproblem och rättsosäkerhet. Istället togs bland annat beslut om en utvidgning av kriterierna för fridskränkningsbrotten, för att bättre möta kollektivt och utövat våld. För fridskränkningsbrotten har vi redan aviserat att vi vill ha straffskärpning.

 

Av Gudrun Schyman (Fi)

Partiledare

Gita Nabavi (Fi) 

Ordförande i partistyrelsen

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag