Jacob Gudiol. Foto: Andreaz Engström.Jacob Gudiol. Foto: Andreaz Engström.
Jacob Gudiol. Foto: Andreaz Engström.

Fetma är inte individens ansvar

Publicerad

Att peka finger och snacka om eget ansvar när det kommer till fetma är prövat. Det fungerar dåligt. När vi ska börja inse att vi sätter ribban för högt i stället för att fortsätta snacka om självkontroll? skriver Jacob Gudiol.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I debatten kring övervikten i samhället fokuseras det nästan uteslutande på individer och deras eget ansvar, trots att vetenskapen på området pekar mot att det är helt fel. Ofta fokuserar man på folks dåliga disciplin eller självkontroll och dagens generation är givetvis mycket sämre än äldre generationer. De förändringar som har skett i samhället de senaste årtiondena har dock påverkat alla generationer ungefär lika mycket.

När en större grupp flyttar från en viss miljö till en annan förändras vikten hos gruppen tills den återspeglar normalvikten i den nya miljön.

Frågan är då när vi ska börja inse att vi sätter ribban för högt i stället för att bara fortsätta snacka om självkontroll, disciplin och föräldraskap med mera? I stället för att göra kraven lättare fortsätter vi faktiskt att göra det svårare och svårare med ökad tillgänglighet av skräpmat och mer reklam för detsamma.

Det finns exempel på folk som lyckas trots tuffa förutsättningar. Det finns säkert de som har en hälsosam kroppsfettmängd trots att de har gener som är sämre än de flestas. Det är också självklart att det för många har gått att förändra livssituationen genom förändrad livsstil. Jag är också säker på att det finns föräldrar som gör ett fantastiskt jobb när de själva och deras barn kanske har ett sämre utgångsläge än de flesta.


LÄS MER: Du blir duktig först när du tränar

 

Men vi vet att detta inte längre är en realistisk målsättning att hela befolkningen ska bli som dessa undantag. Vi måste släppa tron på att alla bara ska titta på dem, göra likadant, och så är problemet löst. Vi har försökt det i flera årtionden nu. Att bara peka finger, snacka om eget ansvar och utbildning är prövat. Det fungerar dåligt, riktigt dåligt.

Så om vi verkligen vill förändra någonting så är det dags att sluta fokusera endast på individer och i stället försöka ta tag i att förändra miljön som vi alla lever i.

Övervikt handlar alltså inte i huvudsak om att dagens generation har sämre disciplin eller självkontroll. Det handlar mest om hur världen omkring oss ser ut.

Nyligen publicerades en större studie på adoptivbarn i nedre tonåren som visade att deras vikt inte korrelerade med deras adoptivföräldrars vikt. Föräldraskapet hade alltså ingen inverkan på barnets vikt utan det var barnets gener som styrde den. På samma vis har tvillingstudier visat att generna förklarar 80-90 procent av vikten. Det här innebär att äldre generationer som i dag beklagar sig över att dagens generation saknar självkontroll och goda matvanor inte är bättre själva. Det här innebär även att smala föräldrar, som gärna vill lyfta fram sig själva som duktiga när de får barn som växer upp smala, sannolikt mest har lyckats för att deras barn ärver deras gener, inte för att de är bättre föräldrar när det gäller uppfostran.


LÄS MER: Dags att dubbla priset på plockgodis

 

Låt mig förklara det hela tydligare med en liknelse:

Skolan är inte lika lätt för alla. Vissa personer har bättre förutsättningar för att lyckas utan ansträngning. Gör du utmaningen ganska lätt kommer trots det de flesta att lyckas. Att lära sig läsa är till exempel någonting som nästan alla människor har möjlighet att klara av.

Om vi däremot hade sagt att alla barn skulle bli astrofysiker så hade vi haft ett problem. Helt plötsligt har vi satt en ribba där de allra flesta inte kan lyckas. Det går helt enkelt inte att begära att alla ska prestera som de bästa när uppgiften verkligen är svår.

Här är vi med övervikten i dag. Den miljö vi utsätter folk för är mer än vad de flesta klarar av med ”en rimlig” mängd ansträngning.

Världen var enkel att leva i förr, då fungerade i princip alla genuppsättningar för att hålla en person smal. Världen i dag är inte alls lika enkel att leva i och för de med sämre gener blir det väldigt svårt.

 

Jacob Gudiol

Träningsskribent och leg sjukgymnast/fysioterapeut

Referenser till Jacobs text finns här

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag