Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Feminister måste kunna göra konsekvensanalyser

Cissi Wallin vill att polska kvinnor ska få göra gratis abort i Sverige.
Foto: OLLE SPORRONG
Jenny Sonesson.

Gratis abort i Sverige för utländska kvinnor skulle oundvikligen öka trycket på den skattefinansierade vården. 

Om Cissi Wallin och hennes vänner solidariskt vill hjälpa polska kvinnor är det fritt att betala deras abortvård eller starta en insamling, skriver Jenny Sonesson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. På andra sidan Östersjön är tiotusentals polska kvinnor oroliga för att landets hårda abortlag ska stramas åt ytterligare. Feministen Cissi Wallin, tillsammans med flera andra debattörer, pläderar därför för att polacker ska erbjudas abort gratis inom svensk sjukvård (Expressen Debatt 7/5). I dag tillåts abort i Polen endast när kvinnans liv är i fara, vid övergrepp eller om fostret lider av en livshotande sjukdom. Nu diskuteras att införa ett förbud även vid fosterskador som är den vanligaste anledningen till laglig abort i Polen.

Var är konsekvensanalysen?

Det är angeläget att vi feminister solidariskt står upp för aborträtten globalt. Men feminister måste också kunna göra konsekvensanalyser. Debattörerna bekymrar sig inte med att problematisera svensk sjukvårds kapacitet fast covid-19 anstränger vårdens resurser. Socialstyrelsen klassar abort som ”vård som inte kan anstå” och ska ske ”skyndsamt”. För drygt två år sedan granskade tidningen Dagens Arena landets abortköer och konstaterade då att de på vissa håll är oacceptabelt långa.

Jag tvingades själv köa för abort

Jag har själv erfarenhet av att tvingas köa för en abort och vet hur plågsamt det är. Efter ultraljud i graviditetsvecka 17 fick jag beskedet att fostret var svårt skadat. Sedan kom nästa chock. Det var kö till abort. Det fanns inte en sjukbädd att uppbringa på någon kvinnoklinik i hela Stockholm och jag tvingades vänta nio dagar. I efterhand framstår väntan som mer påfrestande än själva aborten.

Om Sverige skulle börja erbjuda kostnadsfri abort för utländska kvinnor kan möjligheten inte endast begränsas till de med polskt pass

Under dessa dygn av väntan läste jag en bloggpost av en man som delade min upplevelse. Bloggaren och hans gravida fru fick, efter ytterligare test, vänta en vecka på definitivt besked att fostret led av trisomi 18 som är en mycket allvarlig kromosomavvikelse. Paret beslöt sig för att avbryta graviditeten och drabbades då av beskedet att det fick ställa sig i vårdkö. Mannen skrev på sin blogg: ”Efter att ha väntat sju dagar på beskedet fick vi nu höra att vi skulle vänta en vecka till. Jag kommer aldrig förstå hur det känns att ha ett levande foster i magen som man vet inte ska få leva. Att behöva ha det nu i en vecka till, efter den första veckans oro, är ofattbar tortyr.”

Det stannar inte vid Polens kvinnor

Om Sverige skulle börja erbjuda kostnadsfri abort för utländska kvinnor kan möjligheten inte endast begränsas till de med polskt pass. Listan på europeiska länder där aborträtten är inskränkt är sorgligt lång. EU-landet Malta totalförbjuder fortfarande alla aborter, även om kvinnans liv är i fara.  Andorra, Liechtenstein och San Marino har till exempel ytterst restriktiva abortlagar. Utanför Europa finns ännu fler länder där fattiga kvinnor och flickor tvingas att bli mödrar mot sin vilja.

Gratis abort i Sverige för utländska kvinnor skulle oundvikligen öka trycket på den skattefinansierade vården. Sedan över tio år är det emellertid tillåtet för utländska medborgare att göra abort i Sverige men till självkostnadspris. Sjukvårdsnotan och resekostnader kan säkert avskräcka de med tunna plånböcker från att vända sig till svensk sjukvård. Om Cissi Wallin och hennes vänner solidariskt vill hjälpa polska kvinnor är det fritt att betala deras abortvård eller starta en insamling för detta ändamål.


Av Jenny Sonesson

Tidigare patient kvinnokliniken Huddinge sjukhus