"Konsekvenserna av Borgs och Reinfeldts politik är tydliga", skriver Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Rossana Dinamarca. Foto: Tommy Pedersen
"Konsekvenserna av Borgs och Reinfeldts politik är tydliga", skriver Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Rossana Dinamarca. Foto: Tommy Pedersen

Feminism bygger på solidaritet och rättvisa

Publicerad

Under åren som Reinfeldt och Borg har styrt svensk ekonomin beräknas inkomstklyftan mellan kvinnor och män ha ökat med drygt 50 procent, skriver Jonas Sjöstedt och Rossana Dinamarca.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I helgen döptes prinsessan Leonore i Drottningholms slottskyrka. Kungligheter, näringslivselit och statsminister Reinfeldt höjde sina stämmor och sjöng Tryggare kan ingen vara. Den tryggheten önskar man alla flickor i Sverige, men så är det långtifrån. Alldeles för många kommer när de växer upp att möta problem och hinder bara på grund av sitt kön.

Med stor sannolikhet kommer prinsessan Leonore inte att sitta och vänta på att en arbetsgivare inom äldrevården ska ringa och ge henne 15 sekunder att slänga sig på telefonen, annars missar hon möjligheten att jobba den dagen. Hon kommer inte tvingas hanka sig fram på någon deltidstjänst för att hon jobbar i en kvinnodominerad bransch och hon kommer inte att få lägre lön på grund systematisk felvärdering av hela yrkesgrupper.

Efter två mandatperioder med högerregeringen Reinfeldt är vi tillbakaslungade till 30-talets klasskillnader, och de som drabbats hårdast av den förda politiken är kvinnor.

Bara den senaste veckan har flera rapporter släppts som visar hur den svenska välfärden har försämrats. Arbetsmiljöverket visar att arbetsskadorna ökade för fjärde året i rad - främst de stressrelaterade och särskilt i kvinnodominerade yrken.

Bakom ökningen döljer sig bland annat tunga lyft, obekväma arbetsställningar och tidsbrist inom vård, skola och omsorg.

LO:s förra chefsekonom Dan Andersson visar i sin rapport för Arena Idé, att det är just arbetarklassens döttrar som tvingas gå ner i arbetstid eller sluta jobba helt för att ta hand om sina gamla föräldrar, när äldrevården inte längre fungerar. De som har råd kan däremot tillsammans med hemtjänstföretagen få extra hjälp genom rut-avdrag.

Nästan samtidigt kom också Kommunals rapport som visar att andelen tidsbegränsade anställningar och andelen deltidsanställningar är mycket hög oavsett driftsform och att den är högre i privat driven än i kommunalt driven äldreomsorg. Andelen ofrivilligt deltidsanställda är också högre i privat driven äldreomsorg.

Många har hört nog av hur Regeringen Reinfeldt påstår sig uppskatta och värna den svenska välfärden, samtidigt som politiken gått den ekonomiska maktens ärenden och sålt ut välfärden till riskkapitalister. Det är kvinnor som får slita hårdare när de inte har tillräckligt med kollegor eftersom resurserna ska gå till riskkapitalbolagens vinster.

Reinfeldt har upprepade gånger gått ut och varnat för feminismen, samtidigt försöker Anders Borg nu framställa Rut-avdrag och jobbskatteavdrag som feministiska. Borg och Reinfeldts budskap kan verka förvirrande, men konsekvenserna av deras politik är tydliga. Under åren som de har styrt svensk ekonomin beräknas inkomstklyftan mellan kvinnor och män ha ökat med drygt 50 procent.

Nu i veckan samlas feminister från hela Norden på den stora konferensen i Malmö om kvinnors villkor, Nordiskt Forum. Vi kommer naturligtvis att vara där. Det blir ett bra tillfälle att ladda för en valrörelse fylld av feminism med vänsterperspektiv. Vi laddar för valrörelsen - och för tiden efter valet, då när vi ska vrida den politiska kursen rätt och lyfta kvinnors villkor.

Då vill vi lagstifta om rätt till heltid och vi vill ta bort delade turer, det vet vi är särskilt viktigt för kvinnor. Det ändlösa staplandet av visstidsanställningar ska inte få fortsätta. Vi vill ge ett nytt uppdrag till Medlingsinstitutet att verka aktivt för jämställda löner. I kommuner där Vänsterpartiet är med och styr visar vi redan i dag att vi går från ord till handling när det gäller jämställdhet, till exempel har vi höjt lönen i kvinnodominerade låglöneyrken. Det vill vi sprida över landet så att fler underbetalda kvinnor får högre lön.

Valet i september är ett val mellan olika samhällen, för oss är det ett feministiskt val. I dag drivs samhället med girigheten som motor. Några få flickor hålls fram som prinsessor och andra har sin framtid i en nedmonterad välfärd och på kvinnodominerade låglönemarknader.

Men det går att göra annorlunda. Vi vill ha ett samhälle byggt på solidaritet, rättvisa och medmänsklighet, där alla flickor räknas och får växa upp i förvissning om att de inte värderas lägre på grund av sitt kön.

 

Jonas Sjöstedt,

är Vänsterpartiets partiledare

 

Rossana Dinamarca,

är feministisk talesperson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag