Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Feminism bygger på solidaritet och rättvisa

"Konsekvenserna av Borgs och Reinfeldts politik är tydliga", skriver Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Rossana Dinamarca. Foto: Tommy Pedersen

Under åren som Reinfeldt och Borg har styrt svensk ekonomin beräknas inkomstklyftan mellan kvinnor och män ha ökat med drygt 50 procent, skriver Jonas Sjöstedt och Rossana Dinamarca.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I helgen döptes prinsessan Leonore i Drottningholms slottskyrka. Kungligheter, näringslivselit och statsminister Reinfeldt höjde sina stämmor och sjöng Tryggare kan ingen vara. Den tryggheten önskar man alla flickor i Sverige, men så är det långtifrån. Alldeles för många kommer när de växer upp att möta problem och hinder bara på grund av sitt kön.

Med stor sannolikhet kommer prinsessan Leonore inte att sitta och vänta på att en arbetsgivare inom äldrevården ska ringa och ge henne 15 sekunder att slänga sig på telefonen, annars missar hon möjligheten att jobba den dagen. Hon kommer inte tvingas hanka sig fram på någon deltidstjänst för att hon jobbar i en kvinnodominerad bransch och hon kommer inte att få lägre lön på grund systematisk felvärdering av hela yrkesgrupper.

Efter två mandatperioder med högerregeringen Reinfeldt är vi tillbakaslungade till 30-talets klasskillnader, och de som drabbats hårdast av den förda politiken är kvinnor.

Bara den senaste veckan har flera rapporter släppts som visar hur den svenska välfärden har försämrats. Arbetsmiljöverket visar att arbetsskadorna ökade för fjärde året i rad - främst de stressrelaterade och särskilt i kvinnodominerade yrken.

Bakom ökningen döljer sig bland annat tunga lyft, obekväma arbetsställningar och tidsbrist inom vård, skola och omsorg.

LO:s förra chefsekonom Dan Andersson visar i sin rapport för Arena Idé, att det är just arbetarklassens döttrar som tvingas gå ner i arbetstid eller sluta jobba helt för att ta hand om sina gamla föräldrar, när äldrevården inte längre fungerar. De som har råd kan däremot tillsammans med hemtjänstföretagen få extra hjälp genom rut-avdrag.

Nästan samtidigt kom också Kommunals rapport som visar att andelen tidsbegränsade anställningar och andelen deltidsanställningar är mycket hög oavsett driftsform och att den är högre i privat driven än i kommunalt driven äldreomsorg. Andelen ofrivilligt deltidsanställda är också högre i privat driven äldreomsorg.

Många har hört nog av hur Regeringen Reinfeldt påstår sig uppskatta och värna den svenska välfärden, samtidigt som politiken gått den ekonomiska maktens ärenden och sålt ut välfärden till riskkapitalister. Det är kvinnor som får slita hårdare när de inte har tillräckligt med kollegor eftersom resurserna ska gå till riskkapitalbolagens vinster.

Reinfeldt har upprepade gånger gått ut och varnat för feminismen, samtidigt försöker Anders Borg nu framställa Rut-avdrag och jobbskatteavdrag som feministiska. Borg och Reinfeldts budskap kan verka förvirrande, men konsekvenserna av deras politik är tydliga. Under åren som de har styrt svensk ekonomin beräknas inkomstklyftan mellan kvinnor och män ha ökat med drygt 50 procent.

Nu i veckan samlas feminister från hela Norden på den stora konferensen i Malmö om kvinnors villkor, Nordiskt Forum. Vi kommer naturligtvis att vara där. Det blir ett bra tillfälle att ladda för en valrörelse fylld av feminism med vänsterperspektiv. Vi laddar för valrörelsen - och för tiden efter valet, då när vi ska vrida den politiska kursen rätt och lyfta kvinnors villkor.

Då vill vi lagstifta om rätt till heltid och vi vill ta bort delade turer, det vet vi är särskilt viktigt för kvinnor. Det ändlösa staplandet av visstidsanställningar ska inte få fortsätta. Vi vill ge ett nytt uppdrag till Medlingsinstitutet att verka aktivt för jämställda löner. I kommuner där Vänsterpartiet är med och styr visar vi redan i dag att vi går från ord till handling när det gäller jämställdhet, till exempel har vi höjt lönen i kvinnodominerade låglöneyrken. Det vill vi sprida över landet så att fler underbetalda kvinnor får högre lön.

Valet i september är ett val mellan olika samhällen, för oss är det ett feministiskt val. I dag drivs samhället med girigheten som motor. Några få flickor hålls fram som prinsessor och andra har sin framtid i en nedmonterad välfärd och på kvinnodominerade låglönemarknader.

Men det går att göra annorlunda. Vi vill ha ett samhälle byggt på solidaritet, rättvisa och medmänsklighet, där alla flickor räknas och får växa upp i förvissning om att de inte värderas lägre på grund av sitt kön.

 

Jonas Sjöstedt,

är Vänsterpartiets partiledare

 

Rossana Dinamarca,

är feministisk talesperson

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!