Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fel kritisera vindkraft när extremväder blir vanligare

Enligt Energimyndighetens senaste kortsiktsprognos kommer elen från vindkraft mer än fördubblas de kommande tre åren, skriver Lorentz Tovatt (MP).
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN
Lorentz Tovatt (MP), klimat- och energipolitisk talesperson.
Foto: OLLE SPORRONG
Catharina Roos, hotellägare och vice ordförande i föreningen Rättvisa vindar norra Östergötland.

Medan Miljöpartiet, EU och den övriga världen vill öka takten i klimatomställningen, höjs röster för att stoppa expansionen av förnybar elproduktion.

Utbyggd vindkraft leder till nödvändiga minskningar av klimatutsläppen när extremvädren blir allt vanligare, skriver Lorentz Tovatt (MP) i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Samtidigt som Tyskland och Belgien lamslagits av skyfall och översvämningar skriver Catharina Roos en debattartikel mot vindkraft i Expressen.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel betonar katastrofens koppling till den globala uppvärmningen, som enligt forskningen ökar förekomsten av extremväder. 

Men medan Miljöpartiet, EU och den övriga världen vill öka takten i klimatomställningen, höjs röster för att stoppa expansionen av förnybar elproduktion.

Vi vill bygga ut dubbelt så mycket havsbaserad vindkraft som det i dag finns kärnkraftsel i Sverige

Enligt Energimyndighetens senaste kortsiktsprognos kommer elen från vindkraft mer än fördubblas de kommande tre åren. Detta har två mycket viktiga effekter för att bromsa klimatkrisen:

Sveriges elexport kommer öka på kort sikt med vindkraften, vilket i sin tur kommer minska klimatutsläppen med 24 miljoner ton till 2024. Det motsvarar hälften av Sveriges utsläpp.

Den ökade vindkraften innebär att vi kan elektrifiera den svenska industrin och transportsektorn. Till exempel behöver statliga LKAB, som sysslar med järnmalmsbrytning, stora mängder el för att göra gruvverksamheten fossilfri och därmed minska utsläppen med cirka 35 miljoner ton. Det motsvarar tre fjärdedelar av Sveriges utsläpp.

Vetorätten ska finnas kvar

Vi vill att kommunernas vetorätt över vindkraft ska finnas kvar men tidigareläggas. Staten bör införa ett ekonomiskt stöd till kommunernas vindkraftsplanering och kommunerna bör få ta del av fastighetsskatten för vindkraft. Samtidigt ska varje vindkraftspark miljöprövas så att fördelarna vägs mot nackdelarna.

Miljöpartiet vill därutöver genomföra stora satsningar på havsbaserad vindkraft. Vi vill bygga ut dubbelt så mycket havsbaserad vindkraft som det i dag finns kärnkraftsel i Sverige.

Omställningen ska alltid ske på ett så socialt hållbart sätt som möjligt, och på vissa håll passar inte vindkraft. Men med den vetskap vi nu har kring klimatet så är det självklart för oss gröna att vi ska göra allt vi kan för att bygga ut den förnybara elproduktionen.


Av Lorentz Tovatt (MP)

Klimat- och energipolitisk talesperson