Fel av påven att be om ursäkt

Publicerad
Uppdaterad
Påven Benedictus XVI bad i söndags om ursäkt för de upprörda känslor hans tal om islam några dagar tidigare hade orsakat.
Det borde han inte ha gjort, anser textförfattaren och humanisten BJÖRN ULVAEUS. Han tycker att västvärlden alldeles för ofta kryper för islamisterna och undrar varför man hör så lite från moderata muslimer när till exempel Salman Rushdie eller Ayaan Hirsi Ali hotats. Eller när självmordsbombare slagit till någonstans i världen.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Så har det hänt

igen. Påven tycks ha kallat islam vid det som många anser är dess rätta namn - en våldsreligion - genom att citera nån gammal kejsare. Och människor som troligen aldrig hållit i någon annan bok än Varför kryper påven för muslimer och ber underdånigast om ursäkt på ett ytterligt ovärdigt sätt, undrar Björn Ulvaeus. Koranen, bränner dockor och gapar och skriker igen. Vad hade hänt om påven hade uttalat sig nedsättande om kristna fundamentalister i USA? Hade tidningar och tv varit fulla av deras dockbränning då? Nej, knappast. Och då finns det ändå ingen anledning att se med andra ögon på dem än på islamisterna. Kreationisterna i USA betraktar vi européer för det mesta som lite bakom flötet, inte riktigt hemma, men finns det anledning att visa mer respekt för den ena vidskepligheten än för den andra? Det finns enligt min mening överhuvudtaget aldrig någon anledning att visa respekt och hysa tolerans för intoleransen. Den som tror att Koranen predikar tolerans och ickevåld kan hitta mängder av ställen som visar på motsatsen. Sådana citat vimlar det naturligtvis också av i bibeln, mellanösterns religioner har ju samma källa. Men det är av mindre betydelse eftersom mycket få människor i dagens västvärld tar det som står i bibeln bokstavligt.

Vi pratar om

extremisterna, islamisterna. Men var finns de moderata muslimerna? Alltså sådana som tar Koranen med en nypa salt så som västerlandets kristna numera oftast läser bibeln. Om dom läser den alls. Var finns de muslimer som inte är helt övertygade om att Koranen bokstavligen är guds ord? Var fanns de när Ayaan Hirsi Ali blev utkörd från sitt hemland Holland? Var fanns de när Salman Rushdie fick en dödsdom på sig för att han utövat sin absoluta, oomtvistliga rätt som författare - att berätta om precis det han ville och det han tyckte var viktigt att dela med sig av. Visst, några få gjorde sig hörda, men annars var det märkvärdigt tyst. Var det av rädsla för repressalier? Eller var det för att man trots allt anser att Koranen verkligen är guds ord och därmed ofelbar? De moderata muslimer, som flata, eftergivna västpolitiker alltid mässar om att vi ska ha en dialog med - var finns de nu? När ställer sig dessa moderata muslimer upp och kritiserar mullors och militanta imamers våldsbudskap? Om nu islam är en fredens religion. Påven vet hur man skämtar hans religion och ofta hånar den. Men han skulle aldrig komma på tanken att utkräva ursäkter från belackare av katolicismen. Det skulle framstå som för larvigt, även för honom. Varför kryper han då för muslimer och ber underdånigast om ursäkt på ett ytterligt ovärdigt sätt? Är det för att islam är en mycket yngre religion och, skulle man kunna säga, en barnsligare sådan i all sin självupptagenhet och stingslighet? Eller är det på grund av rädsla för att drabbas av förbannelse, fatwa, dödsdom?

Kan man föra

en dialog med människor som tror att man har tillträde till något paradis för att man dödar sig själv och så många andra som möjligt? Det kan man naturligtvis inte. Står då världen inför en konflikt som kan utvecklas till "The mother of all conflicts" för att parafrasera Saddam Hussein? Om de moderata krafterna inom islam inte kan mobiliseras och enas om att ta avstånd från självmordsbombarnas dödskult, då är denna fruktansvärda ödesfråga helt öppen. Vi har så mycket att värna om och vara stolta över. Allt det som reaktionära muslimska diktaturer tycks vara anti. Liberalism, jämställdhet, demokrati, humanism, vetenskap, yttrandefrihet och mycket, mycket mer. Vi har inte på långt när uppnått det som vi föresatt oss, men vi strävar i alla fall framåt.

Kanske kan också

västvärlden stå någorlunda enig mot islamisterna när USA äntligen får en ny president. För att någon form av enighet ska uppnås krävs att banden över Atlanten stärks. Kanske kan Bush presidentperiod, när den förpassas till det förgångna, komma att ses som en anomali och USA:s ledarskap återtas. Gud give att så blir fallet. BJÖRN ULVAEUS Björn Ulvaeus är textförfattare och humanist.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag