Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fel att kalla RUT ett bidrag för överklassen

Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Helena Lindahl, näringspolitisk talesperson för Centerpartiet.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Vänsterpartiet är alltid emot sänkta skatter, oavsett vilka positiva effekter det har för både människan och samhället. 

Två tredjedelar av de som använder rutavdrag är barnfamiljer och äldre som vill ha hjälp i sin vardag, skriver Helena Lindahl (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Effektutvärderingen av rut-reformen har visat på väldigt positiva resultat. Sysselsättningen bland utrikesfödda har ökat, trösklarna in på arbetsmarknaden har minskat och inkomsterna och arbetsutbudet har ökat framför allt bland de kvinnor med hemmavarande barn som köper ruttjänster.

Rutavdraget har skapat arbetstillfällen och möjligheter att starta företag för människor som har svårt att få in en fot på arbetsmarknaden. Dessutom frigörs tid för den som köper ruttjänster, vilket har lett till ökat arbetsutbud och en lättare vardag. Rutavdraget minskar dessutom svartarbetet, vilket bidrar till en högre skattemoral och ökar tryggheten för de som numera jobbar vitt.

Lockar kvinnor till företagande

Hälften av företagsledarna i rutföretag är kvinnor och var femte anställd kommer från utanförskap. Var fjärde person har en kort utbildning och mer än var tredje person är utrikesfödd. Almega har tidigare visat att 75 procent av de som är sysselsatta inom rutföretag var arbetslösa eller uppsagda då de anställdes.

Vänsterpartiet kallar rutavdraget för ett ”bidrag till överklassen”. I själva verket är det hundratusentals pensionärer som i dag använder rut för hjälp i hemmet. Sammanlagt är två tredjedelar, runt 600 000 stycken, av de som använder rut barnfamiljer och äldre som vill ha hjälp i sin vardag.

V har fel om kemtvättstransport

Förutom att fara med osanning om vilka det är som använder rut så verkar inte Vänsterpartiet veta vad som föreslås av utredarna om ett utvidgat rut. Vänsterpartiet påstår att förslaget innebär att man ska få göra avdrag för transport till kemtvätt, något som inte alls finns i förslaget.

Vänsterpartiet är alltid emot sänkta skatter, oavsett vilka positiva effekter det har för både människan och samhället.

Sverige går mot en lågkonjunktur. Då är det viktigt att stimulera företagande och skapa arbetstillfällen, via till exempel ett utvidgat rut. Vi i Centerpartiet är stolta över att ha drivit igenom en reform som skapat mängder av nya företag och jobb i Sverige, och som bidragit till både integrationen och jämställdheten.

 

Av Helena Lindahl

Näringspolitisk talesperson Centerpartiet