Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fattigdom bekämpas bäst med aktiv politik

Maj Karlsson.
Foto: Vänsterpartiet.
Lena Holm.
Foto: Majblomman/Anna Sigvardsson
Lisa Förare Winbladh.
Foto: Privat.

Det är politiska prioriteringar som ligger bakom fattigdomen. Hur mycket vi än uppskattar frivilligorganisationers insatser för fattiga och deras barn så hjälper det inte i längden, skriver Maj Karlsson (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK.

Somliga går i trasiga skor. Allt oftare är de barn. I svenska skolor sitter barn som har ont i magen för att de inte har råd med matsäck till skolutflykten och de måste hitta på någon ny anledning till att vara hemma igen utan att kompisarna frågar för mycket.

Majblommans generalsekreterare Lena Holm skriver berörande i Expressen om alla barn från ekonomiskt utsatta familjer som de möter; barn som varken har fredagsmys, barnkalas, Iphone eller sportlovsresor, utan tomma kylskåp, oro för att vara tvungna att flytta och för räkningar som samlar sig på hallmattan.

Även Lisa Förare Winbladhs artikel om hur dyrt det är att vara fattig har påmint många om att fattigdomen är tillbaka på allvar i det svenska samhället. Och att det är skillnad på att ”lajva” som fattig och jaga extrapriser under en kort period, än att verkligen under lång tid leva under existensminumum.

Den allra fattigaste tiondelen av befolkningen i dag har fått det 20-30 procent sämre i absoluta tal än motsvarande grupp för 20 år sedan, enligt Tapio Salonen, professor i socialt arbete vid Malmö högskola.


LÄS MER: Få vet hur dyrt det är att vara fattig


Men det är inte bara fattigdomen som ökar i samhället, även rikedomen gör det. Samtidigt som barn inte har ordentliga vinterjackor och får låtsas vara sjuka för att de inte har råd med matsäcken och biobesöket ökar antalet lyxkrogar i Stockholm, supergallerior slår upp portarna, det byggs den ena jättelika arenan efter den andra för galor och sportevenemang.

Klassklyftorna i samhället växer, den rikaste procenten drar ifrån medan arbetslösa och sjuka halkar efter. Direktörers inkomster än nu 54 gånger högre än industriarbetares och 77 gånger högre än den som har den lägsta lönen, som de borgerliga vill sänka ytterligare. De mest välbärgade har gynnats politiskt, framför allt under den tidigare alliansregeringen, men de får fortfarande de största ränteavdragen och utnyttjar rut- och rotavdrag. För vanligt folk är det åtstramningar, privatiseringar och försämringar av välfärden som gällt.

Det är politiska prioriteringar som ligger bakom fattigdomen, och hur mycket vi än uppskattar Majblommans och andra frivilligorganisationers insatser för fattiga och deras barn, så hjälper det inte i längden. Svaret på orättvis fördelning av resurser är inte att snälla människor skänker avlagda kläder utan politik för rättvis fördelning.


LÄS MER: Diskutera pengars värde i varje klassrum


Vänsterpartiet vill ha satsningar på arbete åt alla och inte minst rätt till arbete på heltid. Arbetslöshetsförsäkringen, sjukförsäkringen och föräldraförsäkringen måste renoveras så att de utgör en trygghet för de människor som nyttjar dem.

Rätten till barnomsorg även på obekväm arbetstid är en annan reform som skulle ha betydelse för att minska barnfattigdomen. Det ger fler ensamstående föräldrar möjlighet att arbeta.

Även i ett samhälle med full sysselsättning och med ett väl utbyggt socialförsäkringssystem kommer det att finnas föräldrar som behöver extra stöd och hjälp. Därför vill vi genomföra särskilda satsningar på ekonomiskt utsatta barnfamiljer. I den senaste budgeten som vi förhandlat med regeringen fick vi igenom flera viktiga reformer som kommer att ha betydelse för de sämst ställda barnfamiljerna, som höjt underhållsstöd, glasögonbidrag och gratis mediciner till barn.

Barnfattigdomen finns och den bekämpas bäst med en aktiv politik.


Maj Karlsson

Socialpolitisk talesperson (V)