Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Inför basinkomst utan villkor till alla i Sverige

Det mest effektiva biståndet är att ge människor pengar direkt – utan villkor och omvägar, skriver Rebecka Le Moine.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Rebecka Le Moine vill bli Miljöpartiets nästa språkrör.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Även i Sverige faller människor mellan stolarna i trygghetssystemen. Även här kan fattiga förnedras i jakten på fusk, medan rikas skatteflykt inte är i närheten av lika övervakad per krona.

Även här kan trygghet och tillit göra underverk, skriver språkrörskandidaten Rebecka Le Moine (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. ”Alla har rätt till grundläggande ekonomisk trygghet. Samhällets skyddsnät måste förbättras så att ingen faller igenom. Vår vision är att alla som saknar inkomst ska vara garanterade ett stöd som går att leva på, oavsett vilken inkomst man har haft tidigare och oavsett orsaken till att man saknar inkomst.”

Miljöpartiet är det enda riksdagsparti som skriver så i sitt partiprogram, och det är bara vi gröna som i riksdagen ens vill utreda basinkomst, vilket jag är en av dem som driver. Men mycket talar för att fler tids nog kommer närma sig vår linje.

Basinkomst på frammarsch

Basinkomst har fått ett stort uppsving runtom i världen de senaste åren. Det finns flera skäl till det. Globalt finns allt fler lyckade och uppmärksammade försök med basinkomst, informationen når allt fler på internet, automatiseringen förväntas drastiskt kunna minska behovet av arbete och många är rädda för att snabbt bli av med sin försörjning på en osäker arbetsmarknad – ett hot som eskalerat med pandemin.

När coronakrisen tog fart uppmanade FN många länder att tillfälligt införa villkorslös basinkomst för att fattiga ska klara sig. Vilket många länder i olika former gjort. Snart kan det första landet ta steget fullt ut till permanent villkorslös basinkomst för alla.

Pengar direkt – utan villkor

Även biståndsvärlden har på senare år börjat ta till sig att bland det mest effektiva biståndet är att ge människor pengar direkt – utan villkor och omvägar. Ett färskt exempel är att Sverige tillsammans med en rad andra europeiska länder kommer stödja Sudans pågående övergång till mer självgående demokrati genom att ge motsvarande 40-50 kr i månaden till 80 procent av Sudans befolkning. En avgörande skillnad för många där. 

De enskilda vet ofta bättre än staten eller hjälporganisationer hur pengarna bäst gör skillnad i deras liv.

Redan 2010 uppmanade EU-parlamentet i en resolution medlemsländerna att testa villkorslös basinkomst som ett sätt att uppnå social rättvisa och lika möjligheter. Nu är hela 7 av 10 i EU för villkorslös basinkomst till alla.

I Sverige är 24 procent för och 48 procent mot. Den lägre siffran i Sverige lär dels bero på partiernas motstånd och dels på att vi jämfört med de flesta andra länder inte har lika många som faller mellan stolarna i trygghetssystemen. Vilket visar på styrkan i förslaget att bara hälften är emot en idé som är så motarbetad.

Fattiga slipper förnedras

Men även i Sverige faller människor mellan stolarna i trygghetssystemen. Även här kan fattiga förnedras i jakten på fusk, medan rikas skatteflykt inte är i närheten av lika övervakad per krona.

Så även här kan trygghet och tillit göra underverk, vilket vi annars har en relativt hög tro på i Sverige. Verkligheten visar att tillit fungerar även för basinkomst. De enskilda vet ofta bättre än staten eller hjälporganisationer hur pengarna bäst gör skillnad i deras liv. Väldigt lite pengar används till ”olämpliga” ändamål.

Så nu är det hög tid för fler att allvarligt överväga basinkomst. Som stigfinnare bör vi gröna gå steget före även för basinkomst.


Av Rebecka Le Moine

Riksdagsledamot och språkrörskandidat (MP)