Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fattiga barn känner igen sig i Selma

På Selmas önskelista: att hennes familj ska få behålla sitt hem.
Foto: Svt
Lina Stenberg
Foto: / ©MATTIAS VEPSÄ 2012
Anders Österberg
Foto: Privat

Sveriges barn lever i dag i två helt olika världar. De som har och de som inte har, skriver Lina Stenberg och Anders Österberg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Nu är den här, alla barns högtid. Eller? Sanningen är att julfirande alltmer blivit ett privilegium för vissa barn, inte för andra. För att vända utvecklingen med den skenande ojämlikheten måste Åsa Regnér, Sveriges barnminister, sätta ned foten. Alla barn har rätt till en jämlik barndom.

Sveriges barn lever i dag i två helt olika världar. De som har och de som inte har. Klyftorna i samhället och skillnaderna mellan de två världarna blir bara större för varje år. Detta visar forskningsrapport efter forskningsrapport. Långt ifrån alla barn räknar med tindrande ögon ner dagarna till dopparedagen.


LÄS MER: Fulla föräldrar tvingar barn att agera vuxna


Återigen beräknas vi slå julhandelsrekord i Sverige och göra av med hela 77 miljarder kronor under december månad. De som tillhör vinnarna, familjerna i den allt rikare skaran, kan kosta på sig och visa upp överdådiga, rosenskimrande Disneyjular.

De som tillhör den andra gruppen får det istället allt sämre. Precis som Selma i årets julkalender önskar sig många barn inget annat än ett tak över huvudet och hela och varma vinterkläder. Om deras jular pratar vi inte särskilt högt. Hur det ser ut för barnen som vet att tomten inte kommer i år heller, verkar samhället inte så intresserat av.

 

LÄS MER: Jag vill ha en jul utan skuldkänslor


Vi träffade fyra helt vanliga 10-12-åringar i en av Stockholms fattigaste förorter. Vi bad dem berätta om förväntningarna inför högtiden. Firar alla jul? Får alla julklappar? Nej, alla firar inte jul, svarar de. Vissa får inga julklappar. Kanske får man en eller högst två. Men barnen jämför sinsemellan om de saker de fått. Att fira jul och kunna berätta om det blir en slags status. En flicka berättar att det pratas mycket om julklappar och att många skryter för att de inte får lika mycket. Skrytet, tror hon, kommer för att andra ska tänka "han har också mycket saker".

Det säger sig självt att de här barnens verklighet ligger långt ifrån landets genomsnittsjul med utgifter på 7 000 kronor per person.

Barnen berättar också om hur det är att ha för kalla kläder, ett vanligt fenomen under vintern för familjer med många utgifter. En flicka berättar om barn som inte har vinterkläder alls och om de som får frysa. Om hur barn går i för tunna jackor i kylan. Eller som inte har jackor alls, som går ute i koftor.

Samhället sviker de här barnen gång på gång. Väljer att inte se de för kalla ytterkläderna i minusgraderna, de trasiga skorna i snömodden. Tittar bort från de hungriga barnmagarna på måndagsmorgnarna eller skolfrånvaron på frilufts- och utflyktsdagarna.

Och det handlar inte bara om ekonomi. De lyckligt lottade barn som råkar födas in i familjer med stora plånböcker har också mångdubbelt större chanser att vara friska, leva länge och klara sig bra i livet än barn med sämre utgångspunkter. Därför behövs ett helhetsgrepp för att komma åt problemet, utifrån en målsättning om barns jämlikhet.

För nu räcker det, här slutar sveket mot våra allra minsta. Vårt samhälle är rikt och vår regering har höga ambitioner. FN:s barnkonvention ska inom kort bli svensk lag, något vi välkomnar. Och som en av de allra viktigaste hörnstenarna i den implementeringen måste alla barns jämlikhet, lika förutsättningar och möjligheter vara en prioritering för den socialdemokratiska barnministern. Åsa Regnér, det finns inga ursäkter, vi har råd att ge alla landets barn jämlika förutsättningar. Dags att visa att den politiska viljan finns.

Såhär i juletider bjuder vi på ett julklappstips till barnministern. Ge alla Sveriges barn en jämlik barndom.


Anders Österberg, ordförande Unga Örnar

Lina Stenberg, kommunikationschef Tankesmedjan Tiden