Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fars dag är ett hån mot alla mammor

Dennis Nyheim.

Det duger inte längre att äta middag med familjen och vara en bra barnvakt åt sina egna barn för att vara en bra pappa, skriver Dennis Nyheim.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I 1910-talets USA ville en kvinna vid namn Sonora Smart Dodd hylla sin far som lyckats uppfostra henne och syskonen efter att modern dött i barnsäng då hon födde parets sjätte barn. Hennes far axlade sedan ansvaret av omsorg, ett ansvar starkt sammanflätat med föreställningar om kvinnlig natur. Han åtog sig vad varenda krigsänka gjort i alla tider, och ur det instiftades senare en särskild dag för papporna till hans minne. Ur denna avvikelse är fars dag sprungen.

På söndag är det fars dag. Pappa ska firas, för det är hans dag.

Är det fler än jag som upplever denna högtidsdag problematisk? Kriterierna för att vara en bra pappa är inte särskilt svåruppnådda. Vi män förväntas inte kunna ta hand om våra barn. För många fäder ses klä barn, laga mat, byta blöjor, ta barnen till öppen förskola, sköta inskolningar och gå till BVC som främmande uppgifter. De pappor som sedan uppfyller någon av dessa uppgifter på någorlunda regelbunden basis hyllas som superpappor. Om vi tänker, hur många mammor hyllas för att de klarar av ovanstående uppgifter?


LÄS MER: Det är inte jag som är bra, det är din man som är dålig


Det inte helt oväntat att barnen vänder sig till sina mödrar om de behöver prata problem och ventilera känslor. Vi pappor ligger även här efter långt efter mammorna. Varför ska barn med problematiska emotionella relationer med sina fäder påminnas om dessa under andra söndagen i november, varje år? Ja, för det är faktiskt så att det är betydligt fler problematiska relationer mellan barn och deras pappor än mellan barn och deras mammor.

Kanske känns det som att det måste finnas en fars dag när det finns en mors dag. Vi ska ju ändå vara jämställda. Men är det jämställt att fira fars dag såsom strukturerna föreligger i dag? Jag vill påstå att det är ett hån som mot generationer av mammor som fått dra det stora lasset som ansvariga för planering och utförande av hushållsarbete och omhändertagande av barnen. I dag har mammorna även pressen på sig att förverkliga sig själva på arbetsmarknaden! Ska vi nöja oss med att de finns de fäder som funnits där för sina barn och livskamrater, eller är det dags att ta det här ett steg vidare?


LÄS MER: Jobbet är inte viktigare än era barn


Här kommer min uppmaning till alla er pappor som verkligen vill fira fars dag: Vi har alla förutsättningar tack vare den kvinnokamp som ägt rum. Vi har möjligheten att ändra på normerna, vidga begreppet manlighet, föräldraskap och omsorg! Vi kan vara pappor som lyssnar, förklarar, visar sig sårbara och delar det känslomässiga ansvaret. Även vi pappor har möjligheten att ge våra barn sociala verktyg för att själva kunna hantera jobbiga emotionella situationer.

Visst, det kan kännas tungt och försakande att behöva ge upp alla friheter du haft som pappa. Det kan upplevas som en rejäl uppoffring att ta ett jämställt föräldraansvar för den som inte är van vid att dela på ansvaret. För kvinnor är det bruten mark sedan länge, för mammorna är det självklarheter. Med kunskapen vi har om relationer mellan fäder och barn, jämställdhet och så vidare så känns väl ändå alla eventuella obekvämligheter som luftpastejer?

Vi pappor har nu fri lejd för att kunna bli de bästa för våra barn och våra livskamrater. Vi har nu chansen att verkligen vända på föreställningen om vad som är en bra pappa. För handen på hjärtat, det duger inte längre att äta middag med familjen och vara en bra barnvakt åt sina egna barn för att vara en bra pappa. Vi pappor behöver engagera oss mer i våra barns liv och deras intressen. Vi behöver på ett strukturellt plan bli mer närvarande i allt vad projektet familjelivet innebär.

Låt fars dag vara en påminnelse om att vi pappor fortfarande har en lång bit kvar innan vi når upp till vad som alltid förväntats av mammorna.


Dennis Nyheim

Bloggare och handledare inom daglig verksamhet

FAKTA

Dennis Nyheim