Mariah Eriksson.Mariah Eriksson.
Mariah Eriksson.
Foto: Alex LjungdahlFoto: Alex Ljungdahl
 Foto: Alex Ljungdahl

Placera inte ut oss bland kriminella gäng

Publicerad

Säg mig, hade du efter en tvåveckorsutbildning ställt dig öga mot öga med människor som potentiellt vill dig illa? skriver ordningsvakten Mariah Eriksson.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Efter terrorattentatet är det som om Sverige drabbats av panik. Fler poliser och mer pengar till rättssamhället. Inte mig emot. Något som däremot oroar mig är att jag oftare läser att ordningsvakter bör ta över polisens uppgifter när det kommer till ordningshållning. 

Liberalerna vill att 2 000 trygghetsvakter bör anlitas, och förklarar att de syftar till ordningsvakter. 

Missförstå mig inte. Jag vet att många ordningsvakter gör ett fantastiskt arbete eftersom jag själv jobbat som det i sju år. Något jag däremot också vet är att jobbet är väldigt komplext och inget man lär sig på några veckor. Därför är det förödande att man väljer kortsiktiga lösningar som att placera ut ordningsvakter där kriminella gäng fått fäste. 

Ordningsvaktsutbildningen är inte längre än två veckor. Du har bara tur om du får en bra mentor när du börjar jobba, men det är varken ett krav eller en självklarhet. Första tiden har stort inflytande på hur du kommer agera och jobba i framtiden.

Varken politiker eller polisen, som ansvarar för ordningsvakterna, är beredda att ge den utbildning, lagstöd eller utrustning som krävs för att klara av de uppgifter som man avser ge till ordningsvakterna. 

 

LÄS MER: Därför brände jag bilar 

 

I dag är det fullt möjligt att utbilda en ordningsvakt under två veckor för att sedan placera denna i ett område där kriminella bedriver sin olagliga och farliga verksamhet. Säg mig, hade du efter en tvåveckorsutbildning ställt dig öga mot öga med människor som potentiellt vill dig illa? Du har batong och handfängsel att försvara dig med. Personen framför dig känner du dessutom igen eftersom du grep honom i förrgår för brott mot knivlagen. Polisen har berättat för dig att mannen är dömd för en rad våldsbrott och är känd för att bruka våld mot poliser. De brukar nämligen gripa honom ganska ofta men straffet blir aldrig mer än några timmars samhällstjänst. 

Därför undrar jag varför polisen och politikerna inte är villiga att ge ordningsvakterna ordentliga verktyg till att göra ett bra arbete? Men att placera ut dem i kriminella förorter är helt okej. 

Det skrämmer mig att det nu ramlar in förslag från olika politiska partiet om hur bra det är med synliga ordningsvakter. Politikerna verkar helt sakna verklighetsuppfattning om vilka utmaningar man verkligen kan möta som ordningsvakt. 

 

LÄS MER: Våldet har trappats till en helt annan nivå

 

Ingenstans har jag sett något förslag där man vill göra en seriös satsning på ordningsvakterna. En konsekvens av man börjar man placera ut fler ordningsvakter kommer det bli fler omhändertaganden och således kommer fler poliser behöva lösa av vakternas omhändertaganden, eftersom vakterna inte har lagliga befogenheter. Men det kan knappast vara meningen att vakterna ska lösa ordningshållning och polisen ska bedriva en taxiverksamhet. Kom därför med förslag på hur arbetet kan effektiviseras, inte bara kortsiktiga lösningar. 

Politiker: ta kontakt med ordningsvakterna som besitter den kunskap ni saknar. Gör inget förhastat utan lyssna på oss som befinner oss i verkligheten och förväntas lösa ordningsproblemen. 

Tillsammans kan vi uträtta mycket mer och skapa en stabilare grund. Vi har samma mål som er men vi måste få rätt förutsättningar. Annars är risken att era förslag kommer att skapa fler problem än vad de kommer att lösa.

 

Mariah Eriksson

Ordningsvakt

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag