Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjeveckan löser verkliga problem

Kommunals ordförande Tobias Baudin.
Foto: Anette Nantell/DN/TT

Starka trygghetssystem är inte ett hot mot arbetslinjen, utan en förutsättning för den. Tillväxt skapas av friska och nöjda medarbetare. Familjeveckan är en efterfrågad satsning som löser verkliga problem, skriver Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Företagarna låter i sin replik återigen antyda att nuvarande system skulle vara mer än nog och att den stora majoritet av medlemmarna i Kommunal som efterfrågar familjeveckan inte skulle förstå sitt eget bästa. Svaret vittnar om både bristande kunskaper och en slående nonchalans inför människors villkor.

Familjeveckan är knuten till förvärvsarbete och har likt föräldraförsäkringen som huvudsyfte att möjliggöra för föräldrar att förena arbete och familj. 46 procent av medlemmarna i Kommunal som deltagit i enkätundersökningen om familjeveckan uppger att de arbetar deltid för att hinna med familjelivet. Detta gäller inte minst föräldrar med lite äldre barn vars föräldrapenning är förbrukad.

Erik Ageberg från Företagarna menar att företagare som har svårt att själva vara lediga får finansiera en stor del av familjeveckan.
Foto: Oskar Omne

Trygghetssystemen stärker arbetslinjen

Tvärtemot Företagarnas resonemang så är utbyggnaden av föräldraförsäkring och andra trygghetssystem en central förutsättning för att Sverige tillhör världstoppen när det gäller sysselsättningsgrad. I Sverige har 81 procent mellan 20 och 64 år en sysselsättning, att jämföra med 75 procent i USA eller genomsnittet för EU på 72 procent. Skillnaden ses framför allt i en mycket högre sysselsättningsgrad bland svenska kvinnor.

Starka trygghetssystem är alltså inte ett hot mot arbetslinjen, det är en förutsättning för den.

Att företagare har svårt att kombinera arbete och familj är vi de första att beklaga, vi vill se ett starkt trygghetssystem för alla. Men mer smakligt än att använda det som ett argument mot Familjeveckan borde Företagarna fokusera på möjliga lösningar för sina egna medlemmar.

Vi lyssnar inte på skrämselpropaganda

Avslutningsvis säger sig Företagarna inte vara förvånade över Kommunals linje, och jag får säga det samma. Företagarna har, precis som många andra på den politiska högerkanten, genom historien motsatt sig varje steg i utbyggnaden av det svenska trygghetssystemet. Att vi inte lyssnat på deras skrämselproganda är grunden till att vi idag lever i ett välfärdssamhälle som både är rikt och humant.


Av Tobias Baudin

Förbundsordförande Kommunal