Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fakta viktiga i kampen mot könsstympning

REPLIK: Jag respekterar Khadra Seerars synpunkter (Expressen 28/7) och förstår att hennes upplevelse av omskärelse i barndomen var svår – en tung erfarenhet hon delar med många flickor och kvinnor.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Men hennes framställning av vad som sades i radioprogrammet (UR 3/7-2013) där jag intervjuades stämmer inte. Jag har till exempel aldrig talat om att ”avdramatisera begreppet könsstympning”. Inte heller att det är ”orättvist” att piercing och intimkirurgi tillåts medan omskärelse är straffbart.

Det handlade om att lagen mot könsstympning förbjuder alla ingrepp i alla kvinnors yttre könsdelar, oberoende av ålder, motiv och samtycke. I Danmark har man tagit konsekvenserna av sin könsstympningslag, så att genitala skönhetsoperationer på kvinnor är förbjudna.

I Sverige upprätthålls ett vi- och dom-tänkande, där en läkare ska bedöma om könsstympningslagen ska gälla i det enskilda fallet. Hur göra med en ung kvinna som har en afrikansk och en svensk förälder? En lösning skulle kunna vara en åldersgräns i lagen, vilket skulle skydda just barn.

Khadra Seerars artikel tar också upp andra viktiga frågor. Flera av dem diskuterar jag och medförfattare i en rapport som gavs ut 2011 av nationellt centrum för kvinnofrid, ”Kvinnlig omskärelse/könsstympning i Sverige: En kunskaps- och forskningsöversikt”. Den finns tillgänglig på nätet. Den här debatten är så viktig att den måste föras utifrån ett gediget faktaunderlag.


SARA JOHNSDOTTER